De belangrijkste foto aller tijden

Onderzoekers winnen prestitieuze prijs voor eerste foto zwart gat

Siem van Woerkom 253
347 wetenschappers hebben samengewerkt om 's werelds eerste afbeelding van een zwart gat te producere en werden afgelopen donderdag geëerd met de 'Breakthrough Prize in Fundamental Physics'.

Bizarre ontwikkeling

De Event Horizon Telescope Collaboration haalde de wereldwijde krantenkoppen op 10 april toen ze het eerste beeld publiceerden van een zwart gat omringd door een oranje 'halo' van wit heet plasma.

Geregisseerd door Shep Doeleman in het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, heeft het team meer dan een decennium gesleuteld aan een manier om een ​​object ter grootte van de aarde te simuleren die de signalen combineerde die werden ontvangen door acht radiotelescopen die in paren over de hele wereld werkten. Deze waren allen gericht op Messier 87 ( M87) Melkweg, 55 miljoen lichtjaar verwijderd.

Door deze techniek konden ze een ongekende resolutie bereiken en het silhouet van het zwarte gat voor het eerst in de geschiedenis observeren, wat theoretische voorspellingen over deze hemellichamen bevestigde.

Levenswerk

'Jarenlang vertelde ik mensen dat we een foto gingen maken van een zwart gat, en iedere keer hoorde ik: 'Nou, we zullen het geloven als we het zien', vertelde Doeleman aan AFP in een interview.

'Maar wanneer je eindelijk met heel sterk bewijs komt, wanneer je een doorbraak als deze maakt, dan heb je de voldoening om echt een nieuwe visie te baren. We bevinden ons nu in een tijdperk van nauwkeurige beeldvorming van zwarte gaten, we kunnen de horizon van de ruimtetijd in kaart brengen,' voegde hij eraan toe.

De waarnemingshorizon van een zwart gat is het punt waarop de zwaartekrachteffecten zo sterk zijn dat licht niet aan zijn aantrekkingskracht kan ontsnappen. Dat het onderzoekers uberhaupt is gelukt om dit in beeld te brengen is baanbrekend. De onderzoekers zullen worden erkend tijdens een gala-prijsuitreiking op 3 november in het NASA Ames Research Center in Mountain View, Californië.

Winnaars uit de andere categorieën, life sciences en wiskunde, namen ook $ 3 miljoen mee naar huis.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem