Onderbelicht portretten in RAW-formaat

Onderbelicht portretten als je in RAW-formaat fotografeert

Senta Bemelman 645
Fotografeer jij liever in RAW-formaat dan de kleinere JPEG variant? Zorg er dan voor dat jouw portretten net ietwat onderbelicht zijn als je met natuurlijk licht fotografeert. Lees waarom dit mooiere foto’s oplevert.

Zonlicht kan fel en onvoorspelbaar zijn. Je kan het licht sturen en verzachten met behulp van een reflectiescherm of een witte muur. Maar zorg dat als je in RAW-formaat fotografeert dat je foto een beetje onderbelicht is.

JPEG en RAW

Zijn de termen ‘JPEG’ en ‘RAW’ volledig onbekend. Dit zijn formaten van foto’s. Een JPEG-foto is gecomprimeerd, wat betekent dat dit een kleiner bestand is. Dit heeft voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat dit type bestand minder opslagruimte in beslag neemt. Maar aan de andere kant is het nadelig dat je minder details op de foto kan bewerken vanwege het formaat.

Bij RAW-bestanden kun je ver inzoomen en vaak de kleinste details bewerken. Ondanks het grote formaat werken fotografen graag met dit type bestand. Beide formaten hebben sterke en zwakke punten. Uiteindelijk is het een persoonlijke overweging voor welk formaat je gaat. Je kunt ook voornamelijk JPEG-foto’s kiezen en enkele platen in RAW schieten wanneer je weet dat deze op groot formaat worden gedrukt.  

Nabewerking

In de nabewerking is het over het algemeen makkelijker om een donkere foto op te lichten dan een overbelichte plaat te herstellen. Wanneer je leg op een goede ISO-waarde (niet te hoog) voorkom je ruis.

Niet te donker

Zorg ervoor dat de foto niet te onderbelicht is, dit kan problemen in de nabewerking opleveren. Controleer tijdens het fotograferen of er geen zwarte vlakken ontstaan of dat schaduwen te donker terugkomen.

Lees hier nog meer tips over fotograferen bij natuurlijk licht!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta