Oefeningen om je uit te dagen

Amy Schutte 686
Soms is het moeilijk om nieuwe onderwerpen te vinden of nieuwe uitdagingen te vinden in je fotografie. Met deze oefeningen kom je uit je fotografie sleur.

Veel fotografen fotograferen vooral in hun directe omgeving, of op vakantie. In de dagelijkse manieren van fotografie kan je op een gegeven moment tegen een soort muur aanlopen. De oplossing lijkt te zitten in het aanschaffen van nieuwe apparatuur, om jezelf uit te dagen. Maar er zijn andere dingen die je kunt doen, voor een verse dosis inspiratie. Zoals deze oefeningen. En ze zijn heel eenvoudig.

Vind een nieuw onderwerp

De meeste fotografen, ook beginners, hebben een onderwerp dat ze leuk vinden om te fotograferen. Dit onderwerp komt dan ook terug in de meeste foto’s. Zelfs als je denkt niet echt een vast onderwerp te hebben, zou je eens door je foto’s van het afgelopen jaar moeten gaan. Waarschijnlijk kom je een grote overeenkomende noemer tegen in je foto’s. Zoek nu eens naar een totaal ander (soort) onderwerp. Fotografeer je graag wildlife? Ga dan eens voor een stilleven, dat je wel helemaal zelf in de hand kan houden. Doe je veel macro? Maak dan eens een mooi portret. Zo blijf je jezelf uitdagen en moet je ineens hele andere beslissingen nemen als fotograaf.

Zoek nieuw licht

De meeste fotografen hebben ook een natuurlijk voorkeur voor een bepaald soort licht. Zo zullen velen zeggen dat ze alleen bij daglicht fotograferen. Soms is dat een bewuste keuze, vaak is het ook omdat ze bijvoorbeeld geen flitsers hebben of niet weten hoe dit werkt. Maar probeer eens wat anders. Fotografeer je meestal portretten tijdens het gouden uur? Ga dan eens naar binnen en werk met kunstlicht of een raam. Flitsers kun je ook huren, of lenen van andere fotografen. Of ga eens op pad op een mistige of regenachtige dag, heel anders dan in de volle zon.

Gebruik het objectief van je tweede keuze

Als je op pad gaat om te fotograferen, pak je je spullen om te gaan. Vaak zet je al een objectief op je camera. Daag jezelf uit door eens niet je eerste go-to objectief te pakken, maar gebruik een andere. Als je die hebt natuurlijk. Door jezelf een ‘beperking’ op te leggen, moet je heel anders te werk gaan en krijg je heel andere foto’s.

Doe mee aan fotoprojecten

Er zijn allerlei fotoprojecten met een thema waaraan je mee kunt doen. Je kunt ervoor kiezen om je foto’s te delen, of voor jezelf te werken. Binnen een afgekaderd project is het soms juist gemakkelijker om creatief te denken.

Oefeningen om jezelf te verbeteren

Met deze oefeningen kun je je eigen fotografie weer een boost geven. Inspiratie is uiteindelijk overal!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy