Oefen wildlife fotografie in de dierentuin

Christel de Wolff 187
Oefenen met het fotograferen van dieren? Je hoeft niet meteen op safari om mooie foto’s te maken. Start eens met fotograferen in de dierentuin!

Echt experimenteren met dierenfotografie doe je natuurlijk eerst met je eigen huisdier. Het voordeel is dat je jouw trouwe viervoeter of gevleugelde vriend al door en door kent. Daarom weet je precies hoe het gaat reageren op situaties, daarom kun je daar op inspelen. Wil je echt alles leren over (huis)dierenfotografie? Ga dan snel naar de webshop want digifoto Starter 3.2019 is uit en staat bol van huisdierenfotografie!

Fotograferen in de dierentuin

Als je echter uitgekeken bent op je rakker of poekie, dan is een bezoekje aan de dierentuin zeker een goed idee. Hier vind je natuurlijk talloze dieren die je kunt vastleggen. Het fotograferen in de dierentuin vergt echter wel wat voorbereiding. Zo bepaal je van te voren welke dieren je op de foto wilt zetten. Zo voorkom je dat je eenmaal door de entreepoort als een kip zonder kop gaat rondrennen omdat alle dieren zo mooi en interessant zijn. Kies één diersoort en neem de tijd, zo fotografeer je de mooie momenten.

Kijk uit met reflecties in de dierentuin

Veel dieren bevinden zich in de dierentuin achter glas. Dit is voor onze, maar ook voor hun eigen veiligheid en daarom erg logisch. Voor fotografen kan dit nog wel eens tegenvallen, er is niks vervelender dan een lelijke reflectie in een prachtige foto van een chimpansee. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen ter voorkoming van de reflecties. Ten eerste zul je donkere kleding aan moeten trekken, zo zie je jezelf al een stuk minder goed terug in de reflecties. Daarnaast kun je je camera zo dicht mogelijk bij het glas houden. Het liefste er tegenaan, maar wees voorzichtig, je wilt niet dat je objectief beschadigd! Wat echt goed helpt is natuurlijk het gebruiken van een polarisatiefilter. Op die manier kun je storende reflecties uit het glas helemaal wegfilteren.

Lees ook: Foto's van reflecterende oppervlakten maken

Dierenfotografie met een telelens en groot diafragma

Werk je met een groot diafragma, dan zullen je foto’s in de dierentuin er uit zien alsof je helemaal alleen op safari in Afrika was. Storende elementen op de achtergrond zoals andere bezoekers, hekwerken of voerbakken vervagen in een mooie achtergrondonscherpte. Om close-ups te maken van dieren in de dierentuin doe je er sowieso goed aan om een lichtsterke telelens aan te schaffen. Een 70-200mm f/2.8 brengt je al een heel eind, maar er zijn tegenwoordig ook hele goede, en redelijk betaalbare,  200-400mm teleobjectieven!

Heb jij een mooie foto gemaakt van wildlife, al dan niet in de dierentuin? Deel je resultaten met ons in de gallery.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel