Nikon-ambassadeur laat pijnlijke gevolgen van kolonisatie en ontbossing in het Amazonegebied zien

Zsarisse Knol 249
Kort geleden verscheen de uitmuntende fotoserie van de bekende Nikon-ambassadeur Sebastián Liste. Hij ging op onderzoek uit om de lokale bevolking te laten zien wat de gevolgen zijn van de ontbossing en de kolonisatie. In de serie zijn de positieve aspecten vastgelegd zoals de werkgelegenheid en de handel, maar ook de negatieve aspecten zoals de verdrijving van gemeenschappen en de drastische gevolgen voor het milieu in het Amazonegebied.

In de afgelopen jaren fotografeerde Sebastián Liste het Amazonegebbied zeer gedetailleerd, met behulp van de Nikon D850, de Nikon Z7 en verschillende NIKKOR-objectieven. De afgelopen tijd richtte hij zich voornamelijk op de Transamazonica: de op twee na langste snelweg van Brazilië die het Amazoneregenwoud in tweeën deelt.

Het heeft positieve en negatieve kanten

Ze waren er in de jaren zeventig al mee bezig, toen waren ze begonnen met het aanleggen van de snelweg. Tot op heden, is het nog steeds niet af. De aanleg van de snelweg was eerst bedoeld om de integratie van Brazilië met de omringende langen te bevorderen. Momenteel wordt de snelweg nog steeds gebruikt en af en toe wagen ze nog een poging om verder te gaan met de aanleg. Dit heeft daarentegen grote politieke en sociale gevolgen en heeft invloed op het milieu in het omringende gebied.

‘Brazilië heeft de ontwikkeling van de snelweg toegestaan om zichzelf in de markt te zetten als één van de belangrijkste exporteurs ter wereld,’ heeft de fotograaf zelf aangegeven. De snelweg heeft daardoor ook geleid tot een economische groei vanwege het transporteren van koffie, kip en sojabonen.  ‘De snelweg bracht dan ook economische groei met zich mee, maar leidde ook tot massale ontbossing en vernietiging van het Amazoneregenwoud.’

De aanleg van de weg heeft ingrijpende gevolgen gehad voor het leven van de bewoners die er omheen wonen. ‘Het heeft er toe geleid dat de lokale bevolking uit hun gemeenschappen is verdreven en dat openbare stukken land illegaal zijn geprivatiseerd.’  Er werken duizenden mensen in moeilijke omstandigheden van de landbouw- en veeteeltbedrijven. Er waren vele gemeenschappen die geïsoleerd woonden in het regenwoud, ze hebben nu wel werk, maar toch is het leven drastisch veranderd.

Werken met Nikon

Tijdens dit project ging Sebastián te werk met de Nikon D850 en de Nikon Z 7. Daarbij gebruikte hij de volgende objectieven: de AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, de NIKKOR Z 24-70 f/4 S en de AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G. Het was geen toeval dat hij juist van deze apparatuur gebruik maakte. ‘Ik had betrouwbare en robuuste apparatuur nodig terwijl ik werkte in zo’n hete, vochtige en uitdagende omgeving. Ik wilde de situatie op objectieve wijze vastleggen en schoonheid vinden in het alledaagse. Hiervoor moest ik in een fractie van een seconde beelden van hoge kwaliteit kunnen vastleggen, maar toch volledige controle houden over licht en kleur. Alleen zo kon ik eer doen aan het onderwerp en het publiek bewust maken van de realiteit van de veranderingen in dit afgelegen, maar zo belangrijke deel van de wereld.’

Meer over het project van de fotograaf kan je hier terug vinden

Speciale projecten van Nikon Europe

Het is aan Nikon om inspirerende fotografen te ondersteunen. Dit doen ze door hen een platform te bieden voor hun projecten. In het programma Speciale projecten van Nikon Europe biedt Nikon de kans aan getalenteerde en invloedrijke fotografen uit Europe een kans om van hun droomproject realiteit te maken. Op deze manier stimuleert Nikon de kunstenaars die streven om zaken anders aan te pakken.