Nachtfotografie: de dynamiek van steden

Nachtfotografie: de dynamiek van steden

Liesbeth Wesdijk 302
In Nederland is een grote stad nooit ver weg en anders is het een goede reden om eens een stedentrip te maken. Probeer eens om mooie stadsfoto's te maken in de avond of nacht, want dan kun je erg fraaie resultaten boeken. In dit artikel geven we je een aantal tips.

Lichtreclame

Het is een echte fotografische uitdaging om hier een goede foto van te maken. Want je belicht namelijk snel over of onder. Een goede lichtmeting is dus belangrijk. Het beste doe je dat op een kleur die niet het meest licht of donker is. Het mooiste resultaat krijg je met een statief en door niet te flitsen.

Vergezichten

Als de avond eenmaal valt, zoek dan een goede uitgangspositie om een prachtig vergezicht te fotograferen. Een locatie waarbij je vanaf de hoogte uitzicht hebt op alle brandende verlichting in de gebouwen heeft de voorkeur. Stel je camera in op een hoog diafragma, zodat het gehele beeld scherp wordt en je geen vage achtergrond krijgt.

Dankbare onderwerpen

Bruggen, monumenten en fonteinen zijn dankbare onderwerpen om te fotograferen bij nacht omdat zij vaak prachtig uitgelicht worden door schijnwerpers en verlichting. Gebruik een statief om een lange sluitertijd toe te passen voor een mooi bevroren watereffect. Experimenteer ook eens met je witbalans voor warmere of juist koele kleuren.

Portretten

Als je een portret maakt, plaats het model dan duidelijk op de voorgrond en kies een interessante omgeving voor de foto. Laat de drukte en hectiek van de stad goed uitkomen door b.v. bewegende auto’s op de achtergrond. Gebruik een klein diafragma om de achtergrond wazig te houden en het model er echt uit te laten springen. Bij modelfotografie kun je het beste wel flitsen.

Beweging

Door middel van een lange sluitertijd en een statief is het mogelijk om b.v. de beweging van de auto’s of trams in de stad te fotograferen. Zet de ISO op 100 om zo min mogelijk ruis te krijgen. Dit is iets om echt eens mee te gaan experimenteren om spectaculaire foto’s te maken

Nachtfotografie is een echte uitdaging, je krijgt het alleen onder de knie door het te doen en te experimenteren. Het eindresultaat is niet altijd voorspelbaar, dat is een deel van het plezier en de creativiteit!.

We zien jullie nachtelijke stadsfoto's graag terug in de lezersgallery!
 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth