Nabewerking: Creëer een miniatuurwereld met Tilt-Shift

Nabewerking: Creëer een miniatuurwereld met Tilt-Shift

Senta Bemelman 3253
In de fotografiewereld heb je veel technieken die je kunt gebruiken tijdens en na het fotograferen. Tilt-Shift is daar een van, het beeld wordt er aan de boven- en onderkant zacht door. Lees nu hoe je dit precies doet door middel van nabewerking.
Wanneer je experimenteert met fotografietechnieken,zoals Tilt-Shift, of op het gebied van nabewerking, dan kan het dat het dat dit de eerste keren niet direct goed gaat. Blijf vooral proberen en geef de moed niet op. 

Tilt-shift effect

Bij het Tilt-Shift effect worden de bovenste en onderste rand op de foto verzacht. Hierdoor lijkt de omgeving kleiner en veranderen de auto's op straat in speelgoedauto's op je scherm. 

Het Tilt-Shift effect kun je op twee manieren creëeren. De eerste manier is tijdens het fotograferen. Dan bevestig je de lens op een speciale manier, waardoor de zijkanten van je foto door andere lichtval zachter worden. Deze Tilt-Shift techniek wordt vooral gebruikt door natuur- en architectuurfotografen.  De tweede manier waarop je het Tilt-Shift effect krijg is middels nabewerking. Je neemt een gewone foto en tovert deze met je muis om tot een miniatuur kunstwerk
 

Stap 1: Kies de juiste foto

Niet iedere plaat is geschikt voor het Tilt-Shift effect. Beeld je in dat je in Madurodam staat en uitkijkt over de miniatuurwereld. Visualiseer dat de geselecteerde foto een minatuurmodel is. Vraag jezelf vervolgens af of dit een goed resultaat is. Werkt de foto van een trein, die het station uitrijdt, goed?  Over het algemeen werken bruggen en voertuigen leuk op een Tilt-Shift foto, omdat het veel weg heeft van speelgoed. 

Stap 2: Kies het juiste programma

Werk jij altijd graag met Photoshop, of ga je toch liever voor een eenvoudiger nabewerkingsprogramma zoals Gimp? Het gaat er niet specifiek om welk programma beter is, maar met welke jij je comfortabel voelt. 

Stap 3: Maak een masker aan

De korte uitleg van de Tilt-Shift techniek wordt gegeven voor Gimp-gebruikers. Maar veel termen komenook in Photoshop terug. 
 
Selecteer de foto in het geheel. Ga vervolgens naar het tabblad 'Select' en kies voor 'Toggle Quick Mask'.  De foto kleurt rood. Kies vervolgens 'Gradient Fill Tool' en selecteer bij 'Shape' het kopje 'Bi-linear'. Klik en sleep, totdat je het gewenste onderdeel op de foto scherp in beeld hebt. 

Stap 4: Gaussian Blur

Om je foto echt af te maken, kun je het beste deze een 'Gaussian Blur' geven. Dit betekent dat het contrast versterkt wordt en de zachte elementen op de foto er nog dromeriger uitzien.  Voor 'Gaussian Blur' moet je eerst de 'Quic Mask Mode' verlaten. Anders tref je enkel het masker. Ga naar het tabblad 'Filters' en kies, je raad het al, 'Gaussian Blur'. Kies voor een ratio van ongeveer 50, daarmee wordt het contrast net niet te heftig. Het is belangrijk om bij het Tilt-Shift effect niet te veel nabewerking toe te passen. Dit oogt snel onnatuurlijk. 

Stap 5: Curve

Om de kleuren en belichting natuurlijk te krijgen, kun je gebruik maken van 'Curve'. Deze optie vind je bij het tabblad 'Colors'.  Speel met de curve, totdat je de gewenste belichting hebt. 

Stap 6: Fine-tunen

De laatste stap is het verfijnen van de foto. Dit doe je door weer het tabblad 'Colors' te kiezen, klik door naar 'Input Levels' en sleep de twee punten onder het schema naar elkaar toe. Je ziet de belichting veranderen, sleep met beleid en oordeel tussendoor steeds of jouw foto nog natuurlijk oogt. Zo voorkom je overdreven nabewerking.  
 
Sla je foto op en klaar is Kees! Heb jij een mooie foto met het Tilt-Shift effect? Deel deze in onze Gallery of op onze Facebookpagina. Doen! 
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta