Kunst van het bloot

Naaktfotografie - 3x Inspiratie

Siem van Woerkom 2552
Naakt fotograferen kan nog best lastig zijn. Je wilt iets moois vastleggen zonder dat het ordinair of te vlak wordt. Wij lichten drie fotografen uit voor inspiratie.

Sev Pieto

Sev Pieto is een fotografe uit Parijs. Ze verteld in eigen woorden; 'Ik zie de zoete, zachte kant van vrouwen en de ruige woestheid bij mijn mannelijke modellen. Ik leef met mijn hart achter de lens en vertel verhalen over de hele wereld.'

De foto hieronder is gemaakt in Parijs, in een shoot in een penthouse appartement midden in de stad. 'Het was prachtig. We waren aan het praten, lachen, we dronken koffie en het shooten begon pas na zo'n 2 uur'. De foto's van Pieto laten een rustige wereld zien waarin alles even stil staat. zonnestralen zijn zacht en gedempt, de modellen kalm maar sexy, en het geheel voelt haast filmisch aan.

Karlie schaphorst, het model, komt vooral zo mooi over omdat ze volledig op haar gemak is. Dit is gelijk ook een belangrijk aspect van naaktfotografie.

Je fotografeert iemand terwijl die persoon op zijn meest kwetsbaar is. We vergeten dit nog wel eens omdat we onszelf als fotografen kunnen verstoppen achter de camera. Een wederzijds respect is absoluut 'rule number one'.

Yumna Al-Arashi

De volgende artiest die we bekijken is Yumna Al-Arashi. Een vreemde eend in de bijt, in de zin dat deze fotografe voornamelijk zelfportretten schiet. Wat begon als simpel experiment heeft haar ondertussen in meerdere magazines (waaronder Playboy) geplaatst.

Playboy ging de samenwerking aan met de fotografe na haar werk in kunstgalerijen en online gezien te hebben. Ze hadden het idee om iets speciaals te doen voor de lente editie van dit jaar. Al-Arashi nam de uitdaging aan en is gaan werken aan haar artikel. Een beeld hiervan is hieronder te bekijken. Het is de eerste keer sinds 1976 dat een model haar eigen naaktfoto's heeft geschoten. De beelden van Al-Arashi zijn echt. Realistisch en soms rauw. Ze werkt met vaak met modellen van een hogere leeftijd en gelooft niet in 1 schoonheids ideaal. 

Eric Marillier

Eric Marillier, uit London sluit ons lijstje af. Iemand die houdt van spelen met licht, wat goed terug te zien is in zijn naakt beelden van onder andere Sophie Shallai (hieronder te zien). Waar de bovenstaande artiesten nog iets lichter en meer 'open' schieten, is de stijl van Marillier meer moody te noemen. De foto's zitten vol met contrast, en huidtonen en kleuren zijn sterk en vibrant. 

Het is een mooi voorbeeld van hoeveel verschillende stijlen er zijn binnen de wereld van naaktfotografie. Waar veel mensen denken dat je een top camera moet hebben, met een belachelijk duur objectief, komt het voornamelijk aan op het licht. Een donkere ruimte met een groot licht raam is al een perfecte start om wat shoots te gaan proberen. 

Probeer met iemand te schieten waarbij je op je gemak voelt (en vice versa) en kijk eens wat werkt. Model fotografie heeft over het algemeen het stigma dat je het niet kan 'rushen'. Naaktfotografie is hier zeker geen uitzondering op. Ga jij binnekort shooten of heb je misschien al mooie boudoir of kunstzinnige naaktfotografie? We zien het graag in onze gallery!

(Foto's: Eric Marillier, Yumna Al-Arashi, Sev Pieto, Playboy, C-Heads Magazine)

Meer naakt: Dochter verdient jaarlijks meer dan €160.000 -, met naakt foto's geschoten door moeder

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem