‘Moody’ portretten: 6 tips

Moody portretten: 6 tips

Zsarisse Knol 240
Moody en donkere portretfotografie gaat vooral om de intensiteit van de emoties. Je kan dit genre gebruiken om provocerende en ontroerende foto’s van mensen te maken.

1. Één natuurlijke lichtbron 

Maak gebruik van één gerichte natuurlijke lichtbron. Wanneer je binnen aan het schieten bent, kun je het beste gebruik maken van een groot raam. De meeste huizen hebben wel een raam, dus het vinden van een lichtbron zou niet moeilijk hoeven zijn!

2. Een donker achtergrond 

Door een donkere omgeving of achtergrond te gebruiken kan het je helpen om je foto een moody gevoel te geven, maar het is niet noodzakelijk. Zorg er wel voor dat de lichten in je kamer uit staan, zodat je alleen gebruik maakt van je natuurlijke lichtbron.

3. Plaats je onderwerp dicht bij je lichtbron

Zorg ervoor dat je je model zo dicht mogelijk bij je lichtbron plaatst. Het werkt het beste als het licht mooi op hem of haar valt. 

4. Maak je niet druk om schaduwen

Zorg ervoor dat je de hogelichten van je onderwerp belicht en maak je niet druk om schaduwen in je moody portretfoto's.

LEES OOK: Fotografeer met kerstlichtjes

5. Schiet met een open diafragma

Schiet je foto’s met eenopen diafragma voor een mooie scherptediepte. Dit zal ervoor zorgen dat je achtergrond wordt verzacht en er meer aandacht gaat naar je model.

6. In de richting van het licht

Als je onderwerp zich naast een raam bevindt, vraag om ze hun gezicht willen draaien in de richting van het raam om het moody gevoel te krijgen. Je kan je onderwerp ook verplaatsen naar een donker gedeelte van de kamer en ze naar het licht laten kijken. Je foto’s kunnen somber of sentimenteel uitkomen, het maakt allemaal niet uit als het maar moody is.