Marijn Fidder wint Hollandse Fotoprijs

Marijn Fidder wint Hollandse Fotoprijs

Eefke Burg 410
Fotograaf Marijn Fidder heeft met haar fotoserie 'Foute cellen' de Hollandse Fotoprijs gewonnen. In de fotoserie fotografeerde Marijn kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar in verschillende stadia van kanker. De fotograaf was er met name op zoek om niet alleen de mindere tijden, maar juist ook de goede tijden van de kinderen vast te leggen. 'Ik geloof dat fotografie kan bijdragen aan de verwerking van een lastige periode voor deze kinderen en ouders,' geeft de fotograaf aan.

Lees ook: DIGIFOTO Podcast: De beste bruidsfotograaf, macrofotografie en nog veel meer!

Fotoserie rondom kinderkanker wint Hollandse Fotoprijs

De fotograaf kwam het idee met de serie toen ze gestopt was met haar opleiding en iets zinvols wilde doen met haar tussenjaar. 'Toen ik zelf in groep 3 zat overleed een vriendje van mij aan de gevolgen van kinderkanker. Dat heeft me eigenlijk altijd bezig gehouden en ik wilde iets doen voor de gezinnen waar een kind kanker heeft. Ik dacht: ik kan wel aardig fotograferen, waarom maak ik eigenlijk geen naslagwerk in beeld materiaal, zo dat dit hopelijk ooit ook kan bijdragen aan de verwerking? Zo is het dan ook begonnen.'

 Marijn schreef een plan voor het maken van de foto's en zocht in eerste instantie via Facebook ouders die voor een dergelijk initiatief open zouden staan. 'Op Facebook benaderde ik de ouders van een meisje en eigenlijk kreeg ik daar al meteen een positieve reactie op. Toen had ik echter nog maar één persoon om te fotograferen. Daarom stuurde ik mijn plan door naar organisaties, met de vraag of ze mijn verzoek met mijn contactgegevens door wilde sturen.' Later ontving ze ook veel aanmeldingen via via en ging het balletje rollen.

Lees ook: Iraanse website onder vuur na verwijderen vrouwen uit foto's albumcovers

De Hollandse Fotoprijs won ze niet zozeer met één foto maar met haar gehele serie. 'Ik vind niet zozeer één foto de beste, maar ik denk dat ze samen het beste verhaal vormen.'

Over de Hollandse Fotoprijs

De Hollandse Fotoprijs is dé aanmoedigingsprijs voor jong fotografietalent in Nederland tussen de 18 en de 35 jaar. Er wordt elk jaar één winnaar aangewezen die drie prijzen wint: een geldbedrag, een vertegenwoordiging door fotobureau Hollandse Hoogte en een publicatie.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke