Magische zonneharpen

Amy Schutte 372
Sprookjesachtig. Foto’s waarin je de zonnestralen zelf in beeld gebracht ziet. En met de zomer voor de deur zou er genoeg zon moeten komen om de zonneharpen, zoals ze ook wel genoemd worden, vast te leggen. Maar hoe doe je dat zelf?

Kies de plaats

In het bos worden de stralen doorbroken door de bomen. Bovendien geven de zonneharpen een extra magische sfeer aan het bos. Dit is een daardoor een fijne plek om te beginnen. Maar soms komen de stralen ook tevoorschijn door het wolkendek, boven een wijds landschap. Het licht moet gebundeld of gebroken worden, zodat er ‘stralen’ doorbreken, om die te kunnen fotograferen. Bij een bos zijn dat de blaadjes, maar wolken of soms zelfs gebouwen kan ook werken. In het bos kun je zo’n plek vinden door naar beneden te kijken. Zie je zonlicht op de grond? Dan piept de zon daar door de bladeren heen en heb je grote kans om lichtharpen te vinden. Een plek aan de rand van het bos is ook een goed idee, zodat het bladerdek niet té dicht is. Dan krijg je namelijk alleen lichtbundels als de zon heel hoog staat. Denk goed na over je eigen standpunt: soms kunnen een paar passen opzij of naar voor of achter een mooiere compositie geven.

Lucht

De zonnestralen worden over het algemeen beter zichtbaar als het licht ergens op schijnt. Dat wil zeggen, er moet iets ‘in de lucht’ hangen. Dat kan mist of fijne nevel zijn, maar ook stof of zand werkt. Rook werkt ook goed. In de ochtend is er in Nederland vaak veel vocht in de lucht. Als je net na zonsondergang (lekker vroeg) op pad gaat, heb je dus een redelijke kans om lichtharpen te vinden.

Licht

Je hebt, uiteraard, zonlicht nodig om deze foto’s te kunnen maken. Het beste werkt tegenlicht of zijlicht. Het effect is anders naarmate de zon klimt. ‘s Ochtends heel vroeg, meteen na zonsopgang. staat de zon laag en zijn de stralen vrijwel verticaal. Iets later zullen ze in een scherpere hoek naar beneden schijnen.

Zichtbaar

Voor het fotograferen van lichtstralen heb je in principe geen dure, ingewikkelde apparatuur nodig. Als je ze met het blote oog kunt zien, dan kun je ze ook op beeld vastleggen. Zie je ze niet? Dan zijn ze ook niet te fotograferen. Natuurlijk zou je dan lichtstralen in Photoshop kunnen maken, als je dat echt graag wilt.

Belichting

Het oog wordt altijd naar licht getrokken. De zonnestralen zullen dus de aandacht van de kijker pakken. Om een sfeervol beeld te maken, kun je ervoor kiezen om de foto iets onder te belichten. Zo gaat er nog meer aandacht naar de lichtstralen. Probeer ook zo min mogelijk lucht mee te pakken in je compositie. Omdat deze ook licht is, zal het de nodige aandacht opeisen die jij graag op je zonneharpen had willen vestigen. Weglaten dus. Controleer ook tussendoor even je histogram om te controleren dat je niets overbelicht.

Lensflare

Lensflare kan weerspiegelingen in je objectief geven. Zo kunnen er bijvoorbeeld bolletjes ontstaan op plekken waar geen bolletjes horen te zijn. Wil je dit niet? Gebruik dan je zonnekap. En wil je de zon in een mooie stervorm? Kies dan voor een klein diafragma (hoog f/getal) of zorg ervoor dat de zon deels ergens achter zit. Zo krijg je een mooie vorm.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy