Macrofotografie met minifiguren

Christel de Wolff 884
Macrofotografie? Dat zijn toch foto’s van plantjes en insecten van hele dichtbij? Dat kan. Maar ga eens naar Instagram en voer eens #minifigures in. Er zal een voor velen nieuwe wereld open gaan.

Er zijn twee stromingen in deze leuke vorm van macrofotografie: de een zet (bijvoorbeeld) legofiguren in een wereld van Lego, de ander zet kleine poppetjes in de echte wereld. Die laatste opent de weg naar heel grappige foto’s.

Wat de leukste gemeen hebben, is dat de ‘modellen’ bezig zijn met een enorme taak. Denk aan drie mannen die uit alle macht bezig zijn een walnoot open te breken. Onbegonnen werk. Of een groep in witte overalls gestoken huisschilders dat bezig is een maagdelijk witte maiskolf van een geel kleurlaagje te voorzien. Ze hebben al 12 korrels gedaan. Misschien moeten ze even bellen met de klant: dat het misschien wat later wordt.

Tips voor macrofotografie met minifiguren

Wie zelf aan de slag wil met dit letterlijk kleine genre, kan het beste met zijn mobiele telefoon aan de slag. Waarom: vanwege het formaat. Een smartphone is plat en kan dus heel eenvoudig tussen minifiguren geplaatst worden. Ondersteboven, want dan fotografeer je de figuren op ooghoogte. Omdraaien van de foto kan altijd achteraf. En maak gebruik van de minimale scherpstelafstand van je smartphone-camera.  Figuurtjes dichtbij worden onscherp, waardoor je diepte in de foto creëert en het lijkt alsof je er zelf bij staat.

Het leuke van macrofotografie met Legofiguren is dat je er je eigen filmscenes mee kan bedenken. Het Deense speelgoedmerk heeft de rechten van heel veel speelfilms in bezit: Harry Potter, Star Wars, Superman en Spiderman. Combineer ze eens tot iets geks: een Stormtrooper die zijn helm heeft afgelegd en hand in hand met zijn vriendin geniet van een echte zonsondergang…

Maand van de macrofotografie bij Kamera Express

Wil je meer weten over deze bijzondere vorm van macrofotografie? Kijk dan eens hier. Kamera Express heeft namelijk nog veel meer tips en inspiratie voor je verzameld.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel