Maak toffe foto’s in de stad

Amy Schutte 706
De stad is te gek voor fotografen. Er gebeurt van alles, overal is actie. Patronen en lijnen, symmetrie en chaos, allemaal tools waar we wel iets mee kunnen.

Steden zijn dan ook enorm veelzijdig. Er is architectuur, er zijn mensen, je kunt straatfotografie doen, of juist details fotograferen. Lees de tips voor inspiratie om te fotograferen in de stad.

Begin in je eigen woonplaats

De stad’ is een drukke plek, met veel mensen waar je als fotograaf het dagelijks leven vast wil leggen. Begin eens in je eigen woonplaats, of dit nu een stad is of een dorpje. Elke plaats heeft wel een plek die op een bepaald moment relatief druk bezocht wordt, zoals het schoolplein, de supermarkt of een braderie. Maar je kunt ook rustig beginnen, om het jezelf wat makkelijker te maken. Het valt in het begin niet altijd mee om je aandacht erbij te houden in een drukke omgeving, als onderwerpen je bijna letterlijk om de oren vliegen. Een plaats die je goed kent helpt, zodat je niet lang hoeft te zoeken naar geschikte plekken. Schuif je eigen woonplaats dus niet te snel aan de kant, al is het wellicht geen spannende metropool.

Bereid je voor

Als je afreist naar een andere stad, is het een goed idee om je tijd optimaal te benutten. Je zult op een gegeven moment immers ook weer naar huis moeten. Bereid je dus goed voor. Maak desnoods een plan of tijdschema. Zoek uit wat mooie plekken zijn en waar je naartoe wilt om te fotograferen. Houd rekening met reistijd en maak keuzes. Je kunt misschien niet alles binnen één dag doen. Als je naar een stad in Nederland gaat kun je wellicht mensen die je kent vragen om tips, of zoek contact met een plaatselijke fotograaf. Of doe een oproepje op Facebook, er zijn vele fotografie groepen en misschien komen er verrassende resultaten uit.

Houd rekening met het licht

Houd ook rekening met lichtinval op bepaalde tijden. Mooi licht kan je foto van oké naar fantastisch halen. Het is zonde als je bijvoorbeeld een mooie brug wil fotograferen, maar je hebt net op dat moment tegenlicht. Het mooiste licht heb je over het algemeen in de ‘gouden uren’, net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Een mooi stadsgezicht kun je ook maken na zonsondergang, als de lucht (en het licht) blauw kleurt. Als de zon schijnt, is het middaguur over het algemeen het minst ideaal, omdat het licht dan fel en hard is, en het contrast voor je foto’s vaak te groot.

Fotografeer activiteit in de stad

Een stad kenmerkt zich onder andere door drukte, Probeer dit vast te leggen! Een leuke techniek om in de stad te gebruiken is panning, omdat je daarmee beweging nog extra benadrukt. Verkeer of fietsers zijn daarvoor uitstekend geschikt.

Details

Je hoeft natuurlijk niet alleen totaal foto’s te maken. Uiteraard zie je met een kleine brandpuntsafstand meer van de omgeving van de stad, maar details kunnen ook enorm veelzeggend zijn. Denk bijvoorbeeld aan abri’s en billboards, of paaltjes (Amsterdammertjes!). Probeer je onderwerp te isoleren en denk ook aan een fijne compositie.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy