Leuk project: Een dag in het leven van…

Amy Schutte 147
Zie je soms ook even door de bomen het bos niet meer? Je wil graag een leuk fotografie project doen en op pad gaan, maar je hebt even helemaal geen inspiratie? Dat overkomt ons allemaal wel eens. Soms helpt het om eens online te gaan en inspiratie op te doen op bijvoorbeeld Pinterest.

Thuis

Maar er zijn ook leuke projecten de je kunt doen, dicht bij huis. Een heel leuk idee om eens een dag uit het leven van een familielid te fotograferen, van het ontstaan, ontbijt, klaarmaken voor de dag tot alles wat erna komt. Helemaal leuk als er kinderen in de familie zijn. Dit kan een leuk document zijn voor later, wanneer de meeste alledaagse herinneringen weg zijn gezakt.

Veel foto's maken

Hiervoor kun je met jezelf afspreken dat je ieder uur een foto maakt. Je moet in elk geval altijd je camera bij je hebben, bijvoorbeeld aan de draagriem om je nek. Je moet ook even je mindset veranderen. De momenten die juist heel saai en ‘gewoon’ zijn, en waar je normaal misschien je camera niet voor tevoorschijn zou halen, zijn voor dit project juist heel geschikt.

Creatief

En daar wordt ook je creativiteit getriggerd. Het valt nog niet mee om iets heel alledaags, dat misschien visueel helemaal niet zo aantrekkelijk is, om te zetten in een goede foto. Daarom moet je dit soort dingen ineens door je ‘fotografen bril’ bekijken. Je kijkt ineens anders naar de lichtinval op verschillende plekken in je eigen huis. Het voordeel is dat je model in zijn gewone omgeving is, en dus waarschijnlijk goed op zijn of haar gemak zal zijn. In het begin is het misschien raar om de hele tijd gefotografeerd te worden, maar dat went heel snel. Hou dus even vol.

Geen cheese

Laat je model niet poseren. Het is verleidelijk om ze even te roepen, of even te gaan regisseren. ‘Say cheese’ is iets dat je niet wil zeggen. Het doel van dit fotoproject is om authentieke foto’s te maken en dat lukt niet als in de regie modus vervalt. Zeker als je een dag in het leven van (een van) je kinderen vastlegt, is dat soms lastig want kinderen zijn zo ongelofelijk beweeglijk, Maar het voordeel is, dat je ze kent, weet wat hun rustmomenten zijn en misschien hun acties zelfs wel een beetje kunt voorspellen. Volg hun bewegingen en laat ze lekker hun gang gaan. Je kunt het beste observeren en vastleggen, een beetje als een fotojournalist.

Varieer

Varieer je standpunt en uitsnede, zodat je niet met alleen closeups eindigt. Maak ook eens wat foto’s van kinderkamers, eettafels en uitgestalt speelgoed. In de stillevens zit vaak ook een verhaal. Of maak een mooie, creatieve foto van het ontbijt dat jullie elke dag eten. Dit soort dingen zijn vaak fases en zijn daarom leuk om over een aantal jaar nog eens op terug te kijken.

Blijf volhouden

Blijf rustig en als het de eerste dag niet meteen lukt, zijn er altijd anderen. Het doel is hier misschien ook niet direct om portfolio waardige foto’s te maken, maar om originaliteit te zoeken in alledaagse dingen. Leg de druk daarom niet te hoog bij jezelf. Dit soort projecten kunnen snel chaotisch lijken/ worden, maar dat geeft niet. Daar liggen misschien juist wel de mooiste foto’s en herinneringen.


 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy