Let op je achtergrond

Amy Schutte 465
Bij het fotograferen ben je met je aandacht natuurlijk vooral bij je onderwerp. Is de belichting goed? Ligt de scherpte op de juiste plaats? Maar, om een mooie foto te maken is de achtergrond ook enorm belangrijk.

Een goede fotograaf is zich bewust van alles wat er in het kader gebeurt. Er is een bepaalde balans, waardoor de foto goed is. Je moet je dus bewust worden van alles wat af zou kunnen leiden of aandacht zou kunnen trekken, en dat is niet alleen het onderwerp. Maar wat is nou een goede achtergrond?

Hou je achtergrond simpel

Hoe rustiger je achtergrond, hoe rustiger je foto. Een grote vlakte is bijvoorbeeld ideaal. Alleen, helaas heb je die niet altijd tot je beschikking, Als je iets lager gaat en de foto in een hoek schuin omhoog maakt, heb je de lucht als achtergrond. Vooral als het een onbewolkte dag is, kan dat heel goed werken en kan het rust in je foto brengen, als je daar behoefte aan hebt.

Neem afstand

Door verder weg te gaan staan en in te zoomen op je onderwerp, krijg je meer onscherpte in de achtergrond (mits je diafragma ver genoeg open staat). Zo komt het onderwerp beter los van de achtergrond en is deze minder afleidend. Je kunt zelf bepalen in welke mate je onscherpte wil, door meer in te zoomen (verder weg te staan) en de diafragma opening groter te maken.

Bijsnijden

Een voor de hand liggende oplossing, zeker wanneer je niet om een lelijke of afleiden achtergrond heen kunt, is zoveel mogelijk van de achtergrond weg te snijden.

Kies een ander standpunt

Ook al voor de hand liggend, maar door een ander standpunt te kiezen, verandert je achtergrond ook. Het verschil in achtergrond tussen het fotograferen van de voorkant of van de achterkant kan enorm zijn. Visualiseer wat er in de foto te zien is. Voor jou is het duidelijk dat je in een stad bent, je loopt er immers doorheen, kunt je hoofd in alle richtingen bewegen en heb een driedimensionale ervaring. Een kijker heeft alleen de aanknopingspunten die in je foto zitten. Heb je dus alleen een muur in de achtergrond, dan weet je niets over de omgeving. Dat kan een keuze zijn, maar wees je er bewust van. Bedenk wat je wil vertellen met de foto, en kies daar het standpunt bij dat het doel het beste dient.

Gebruik contrast 

Verschillen in contrast werken goed in een beeld. Fotografeer je een licht onderwerp tegen een donkere achtergrond? Of andersom? Dan heb je een goede balans en vullen de voor- en achtergrond elkaar aan. Door een flitser te gebruiken kun je dit contrast extra aanzetten. Zorg dat je je belichtingsinstellingen op het onderwerp maakt, en kies een lichtere of donkere achtergrond uit.

Alles wat in je foto te zien is, is belangrijk. Een klein ding kan de balans al verstoren, en ervoor zorgen dat de aandacht niet gaat naar waar die moet zijn. Let dus op je achtergrond!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy