Leren met Wilmar: de foto van Ron

Leren met Wilmar: de foto van Ron

Jasper van Bladel 844
Voor de nieuwe rubriek 'Leren met Wilmar' vroegen we jullie foto's in te sturen ter beoordeling. Vandaag kijkt fotograaf Wilmar Dik naar de vierde foto in deze serie, gemaakt door Ron.

Mooie architectuurfoto, Ron. De foto ziet er in veel opzichten mooi uit, ook is de belichting prima. Maar je hebt de foto niet ingestuurd om van mij te horen dat het een prima plaat is, daarom nu mijn gedachten:

De aandacht op de foto gaat naar drie punten: de Erasmusbrug, de lichtreflectie links boven, en de tekst rechts onderin “Kop van Zuid”. Wat betreft de compositie zou de foto een mooie promotiefoto/toerismefoto kunnen zijn van Kop van Zuid. Als dit de bedoeling was, dan had ik ook een paar mensen in de foto gezet, bijvoorbeeld op de stoelen binnen, of genietend van het uitzicht. Dat geeft de kijker meer een ‘daar wil ik ook zijn’ gevoel. Maar deze foto heb je waarschijnlijk niet in opdracht gemaakt dus is het ook lastig om mensen in het gebouw neer te zetten.

Het hoofdonderwerp van de foto is de brug, jammer dat je daar niet meer van ziet. Wat er wel op staat is waarschijnlijk iets van de zwarte achterkant van een lichtbaken voor schepen. Die doorbreekt een lijn van de Erasmusbrug. Ik denk dat als je een paar meter naar voren was gaan staan, het lichtbaken dan niet voor de brug had gestaan. Wellicht staat die dan nog steeds op de foto, maar dan ergens waar alleen lucht is en dan neemt het geen aandacht weg van de Erasmusbrug.

Ik vraag me af of je ook nog foto’s hebt gemaakt waarbij je de camera op de aluminium planten bak hebt gelegd (of je statief dichtbij een plantenbak hebt opgesteld). Het zou goed kunnen dat de Erasmusbrug een mooie reflectie in het aluminium zou geven.

De lijnen op de foto zijn allemaal strak recht, wat belangrijk is bij architectuurfotografie. Ik ben benieuwd of je dat achteraf hebt rechtgetrokken, het onderste deel van de foto hebt afgesneden of wellicht dat je de foto met een tilt-shift lens of adapter hebt gemaakt.

Ik weet niet of de reflectie van het licht links boven een bewuste keuze was. Aan de ene kant maakt het de foto creatiever. Aan de andere kant leidt het af van het hoofdonderwerp. Ik zou er zelf voor hebben gekozen om de linkerkant iets krapper uit te kaderen, waardoor je de reflectie van het gele straatlicht niet/minder ziet (zie mijn uitgesneden kader van je foto). Op deze manier kun je de linkerkant van de foto ook een logische zijkant geven (een stuk gebouw ipv een stuk raam en een klein stukje stoel). Ik vermoed dat de foto is gemaakt zonder polarisatiefilter, waardoor het groen van de bladeren aan de rechterkant een beetje flets is. Met goed gebruik van een polarisatiefilter was het groen van de bladeren naar mijn mening mooier tot zijn recht gekomen. Ik zie dat je deze foto om 22.05 hebt gemaakt. Als je een dergelijke foto na zonsondergang maakt terwijl er nog wat blauw in de lucht zit, dan was het een nog spectaculairdere plaat geworden.

De versie van Wilmar

Ik heb mijn uitgesneden versie van je foto iets lichter gemaakt in de donkere stukken van de foto. Hierdoor zie je de top van de brug beter. 

Succes met het maken van mooie foto’s. Blijf altijd kritisch op je eigen werk (hoe klein de verbetering ook kan zijn). Op die manier kun je blijven groeien als fotograaf!

De rubriek

Als je ook wil leren met Wilmar stuur dan een foto in via jasper@clipboard-publishing.nl o.v.v Leren met Wilmar en wie weet zie je je eigen foto straks terug in deze nieuwe rubriek!

Over Wilmar

Wilmar Dik is fotograaf en woont in Den Haag. Hij werkt nationaal en internationaal en maakt zowel werk in opdracht als eigen werk. Hij probeert met ongewone composities, lange sluitertijden en verrassende invalshoeken zijn fotografie kleur te geven.

Info: wilmardik.nl, reclamebeeld.nl en de net vernieuwde reisfotografie website wilmarphotography.com


Foto: Wilmar Dik

afbeelding van ron57ab_96084

Mijn reactie op de beoordeling van Wilmar van mijn foto:
Fijn dat Wilmar de foto zo positief beoordeeld wat betreft compositie en kleur. Het lichtbaken is een puntje van kritiek dat ik zeker herken maar dat zag ik pas achteraf.. De foto is inderdaad niet in opdracht gemaakt en je moet het gewoon doen met wat je vind in zo’n situatie. Het aluminium is zo dof van structuur dat ik die reflectie helaas niet kon krijgen, dat heb ik wel geprobeerd.
De foto is een klein beetje recht getrokken en ook een randje gecropt maar is gemaakt met een gewone zoomlens en ik moest een klein beetje schuin omhoog richten. Na het rechtzetten moest ik eigenlijk alleen links en onder een klein beetje wegsnijden.
De reflectie links is van een lamp die ik niet kon wegwerken zonder de compositie te veel te veranderen maar de uitsnede van Wilmar is zeker een mooi alternatief waar ik nog niet aan gedacht had. De foto is idd gemaakt zonder een polarisatiefilter, ik heb die nog nooit gebruikt bij avond en nachtfotografie. Dit is iets dat ik zeker eens ga proberen! Een volgende keer zal ik ook proberen om op een iets vroeger tijdstip er te zijn om nog een beetje blauw in de lucht te hebben. Het blauwe uurtje is mijn favoriete tijd van de avond maar daarna ga ik meestal ook nog wel even door.
Ik was eigenlijk wel heel blij met deze foto maar vind het daarom juist leerzaam dat Wilmar met een paar heel duidelijke punten komt om de foto nog te verbeteren en tips te geven die me een volgende keer ook goed van pas zullen komen!