Leren met Wilmar

Leren met Wilmar: de foto van Frans van Steijn

Redactie digifoto Starter 749
Als startende fotograaf wil je graag leren van andere fotografen. Kritiek krijgen is nooit fijn, behalve als het opbouwende en duidelijke kritiek is waar je wat mee kunt. Wilmar Dik is fotograaf en weet als geen ander wat er nog aan een beeld verbeterd kan worden. Wat had hij te zeggen over de foto van Frans van Steijn

Over  Frans van Steijn

'Sinds 2016 ben ik een zeer fanatieke hobby fotograaf. Ik heb inmiddels ook betaalde opdrachten. Ik wil mijn kijkers graag “trakteren” op verrassende composities, intrigerende invalshoeken, ingetogen drama,  bijzondere sfeerbeelden en ruige randjes.'

De foto van Frans van Steijn werd door Wilmar bekeken in digifoto Starter 3.2018. Bestel deze en andere edities gemakkelijk in onze webshop

De foto van Frans

 

Tips van Wilmar

  • Mooie foto, Frans! Wat ik vooral gaaf vind zijn de lijnen in de foto. Ik speel zelf ook graag met lijnen in mijn fotografie. Ik denk dat deze foto nog sterker zou zijn als die lijnen precies een hoek inlopen. Links onder in de foto loopt er een lijn (bijna) de hoek in, maar bij de andere 3 hoeken niet. Door met de compositie te spelen kun je het voor elkaar krijgen dat in elke hoek een lijn loopt en daarmee krijg je een hele strakke foto. Ik zie dat je de foto met een 19mm hoek hebt gemaakt. Je zou ook tijdens het bepalen van de compositie kunnen kijken hoe de foto er meer ingezoomd of uitgezoomd uit zou zien (bijvoorbeeld tussen de 18 en 22mm). Dan heb je nog steeds de groothoek, maar je geeft jezelf meer ruimte om te spelen met de compositie.
  • Bij architectuurfotografie is symmetrie in de foto vaak erg mooi, maar dit luistert heel nauw. Met schieten uit de hand wordt dit erg moeilijk. Je kunt daarom bij architectuurfotografie het beste werken met een statief. Dan kun je de compositie zo symmetrisch mogelijk proberen te maken. Mocht je niet tevreden zijn met je foto, dan is het bovendien met een statief makkelijker om een hele kleine correctie te maken in de compositie.
  • Ik vraag me af waarom je voor een sluitertijd van 1/4000 en een diafragma van f/2.8 hebt gekozen. Zo’n snelle sluitertijd is niet nodig voor een foto waar geen beweging in zit. Met een diafragma van f/2.8 is bovendien niet alles ideaal scherp. Ik had er zelf voor gekozen de foto te maken met een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/320 en dan een diafragma van bijvoorbeeld f/9. Dan was de foto nog scherper geweest.
  • Ik had in dit geval ook gebruik gemaakt van een polarisatiefilter, dan was het blauw in de lucht feller van kleur geweest. Dan waren die zwart/grijze muurtegels links onder in de foto ook donkerder geweest. Die zijn nu licht grijs door de weerkaatsing van de zon.
  • Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Nog een laatste tip: blijf altijd kritisch op je eigen foto’s, alleen dan kun je jezelf blijven ontwikkelen. Als ik naar de foto’s op mijn portfolio websites kijk, dan zie ik ook altijd weer dingen die beter zouden kunnen. Succes, Frans!

Wat vond je van de feedback van Wilmar?

'Wat een leuke review! Wat betreft de hoek van de foto, die heb ik zorgvuldig gekozen. Geen enkele lijn raakt de hoeken maar de vertikale lijn van de knik in het onderste gebouw loopt precies vanuit het midden kaarsrecht omhoog. Na veel hoeken te hebben geschoten, had deze foto daardoor het meest duizelingwekkende effect. Wat diafragma betreft heb je helemaal gelijk. We kwamen net uit een hotel om uit de hand trappenhuizen te fotograferen. Daarna liep ik tussen de gebouwen en de camera stond nog op f/2.8. Veel te snel op het knopje willen drukken! Maar met een 14-24 geeft dat nog een prima resultaat. Een filter past daar trouwens niet op. Dus zeker een leermomentje. Even de zinnen bij elkaar voordat je als een bezetene mooie dingen gaat vastleggen. Het kan altijd beter!'

Over Wilmar Dik

De haagse fotograaf Wilmar Dik is beroepsfotograaf en cameraman. Hij maakt bedrijfsfilms en fotografie in opdracht van zeer diverse bedrijven. Hij fotografeert al meer dan 30 jaar met spiegelreflexcamera's en er zijn duizenden van zijn foto's wereldwijd gepubliceerd. Hij weet dus als geen ander wat er nog aan een beeld verbeterd kan worden.

Bezoek een van zijn websites:
www.wilmardik.nl
www.tasfilms.nl
www.reclamebeeld.nl
www.wilmarphotography.com

Jouw foto laten beoordelen?

Wil jij ook leren met Wilmar? Stuur jouw foto naar christel@clipboardmedia.nl o.v.v. Leren Met Wilmar. Wie weet zie jij je eigen foto straks terug in deze rubriek! Weet overigens dat de kritieken van Wilmar altijd opbouwend en redelijk zullen zijn, zodat zowel jij als de lezer er wat van kan leren.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie