Leren: De belichtingsdriehoek in een notendop

De belichtingsdriehoek in een notendop

Redactie 712
De belichtingsdriehoek: sluitertijd, ISO-waarde en diafragma. Wat was het verband hiertussen ook alweer? Met deze handige opfriscursus ben je zo weer op de hoogte.

De juiste belichting kiezen is een proces, waarbij je met diverse onderdelen rekening dient te houden. De sleutel tot een goede belichting is een juiste sluitertijd, correct diafragma en een goede ISO-waarde. Dit wordt de belichtingsdriehoek genoemd.

Tutorial

In de onderstaande video leer je in rap tempo alles over de belichtingsdriehoek.

Sluitertijd

De juiste sluitertijd zorgt er bijvoorbeeld voor dat je foto goed scherp is. Fotografeer je met een lange sluitertijd, gebruik in dat geval een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Diafragma

Met het diafragma bepaal je hoeveel licht op de sensor terecht komt. Een klein diafragmagetal betekent dat het diafragma wijd open staat, terwijl een groot diafragmagetal betekent dat het diafragma meer gesloten is en weinig licht doorlaat.

ISO-waarde

De ISO-waarde bepaalt de sterkte van het licht. In een donkere ruimte is het lastig om een goede belichting te krijgen. Door een hogere ISO-waarde, kan het aanwezige licht worden versterkt. Wanneer de ISO-waarde te hoog is, zie je echter ruis op de foto.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie