Streetart

Kunstenares zet haar dood in scene bij bekende hotspots

Siem van Woerkom 361
De fotografe en kunstenares is met de actie begonnen als tegenbeweging tegen selfies.

Anti Selfie beweging

'Ik kon er niet meer tegen dat mensen die van mijlenver naar een bekende plek kwamen een selfie namen, en weer vertrokken. Niet even de kracht van de Grand Canyon opnemen, of duizelen van verbazing onder de eiffeltoren. Een simpele foto van je eigen hoofd, om te laten zien dat je ergens was geweest, was belangrijker geworden dan de energie van de plek waar die werd genomen. Toen besefte ik me dat ik iets wilde starten als tegenbeweging'. Woorden van kunstenares Stephanie Leigh Rose. 

Ze startte een fotoserie, begeleid op social media met de hashtag #stefdies (steph dies). Om aan te geven dat iemand op een moment van drukte bij een bekende hotspot als het Louvre letterlijk dood neer zou kunnen vallen tussen de toeristen, en niemand die ernaar om zou kijken. De ludieke situatie in contrast met de achtergrond waar normaal alleen blije foto's worden gemaakt van stelletjes of backpackers die de wereld willen laten zien waar ze nu weer heen zijn gegaan. 

Meer mensen doen mee

Stephanie geeft aan dat ze de verwarring en ongeloof van mensen om haar heen vooral leuk vind om te ervaren, en dat ze dit ook graag terug ziet wanneer mensen foto's maken in haar stijl. Er is namelijk een beweging gestart van mensen die de 'semi-plank' van de kunstenares nabootsen, om aan te tonen dat ze het ook zat zijn hoe mensen in hun telefoon leven en eigenlijk niet eens meer de tijd nemen om te kijken naar de plek waar ze zoveel moeite voor hebben genomen om te bereiken. 

'Iedereen kan meedoen met de hashtag #stefdies,' vertelt de bedenkster van het fenomeen. 'Of je nou jong of oud bent, man of vrouw, wat voor nationaliteit dan ook. We kennen deze ergenis volgens mij namelijk allemaal. Laten we iets meer naar elkaar en de wereld om ons heen kijken, en wat minder naar het scherm in onze broekzak'.

Meer foto's van Stephanie's project is hier te vinden, of op: https://www.stefdies.com/

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem