Kijk eens in de poppetjes van m’n ogen

Amy Schutte 488
Vaak is het één van de eerste lessen bij een fotografie cursus of workshop: probeer het licht te vangen in de ogen van een model. Oké, meestal is het geen echt model, maar een mede-cursist. Licht vangen in de ogen maakt een portret namelijk sprekender. Hoe komt dat en hoe doe je het?

Een fonkeling in de ogen geven je model iets sprankelends, een bepaalde levendigheid. Het geeft de ogen meer diepte en structuur, waardoor je er nog meer in gezogen wordt als het ware. Ogen zijn (meestal) het belangrijkste onderdeel van een portret; daarom stel je erop scherp en staan ze centraal in de compositie. Door ze zo levendig mogelijk vast te leggen, wordt de kijker meer betrokken bij de persoon en is je foto interessanter.

Hoe krijg je die fonkeling?

De fonkeling in de ogen, ‘catchlight’ in het Engels, komt door reflectie. Hoe groter de lichtbron, hoe groter de fonkeling. Staat de lichtbron verder weg of is het zachter licht? Dan is de reflectie ook minder scherp. Je kunt een reflectiescherm gebruiken, zeker de gouden kant geeft een mooi warm glimmertje aan het oog. Ronde lichtbronnen (zoals ringflash) geven een cirkelvormige weerspiegeling, wat vaak erg mooi is. Je kunt deze lampen nu zelfs kopen ls opzetstuk op je smartphone, om mooie selfies te maken.

ogen

Positie van de fonkeling

De fonkeling of reflectie is afkomst van een lichtbron, die je als fotograaf zelf kunt controleren. Daarmee kun je dus ook de positie ervan in de ogen bepalen, door het hoger of lager te zetten en te spelen met de afstand tot het model. Zorg ervoor dat je key light, je hoofd lichtbron, de reflectie veroorzaakt. Heb je geen eigen lichtbron maar fotografeer je buiten? Dan kun je je model laten bijdraaien, waardoor de schittering wel - en op de juiste plaats - zichtbaar wordt. Neem, als het kan, ook een reflectiescherm mee.
Leg je het reflectiescherm in de schoot van je model, dan is de reflectie vaak aan de onderkant van het oog zichtbaar. Dat is niet zo’n mooie plek. Traditioneel gezien worden de fonkelingen vaak iets link of rechts van de pupil geplaatst, boven het midden. Zeg maar op 10 uur of op 2 uur. Dit werd al gedaan in schilderijen. Er is niet perse een reden voor, behalve dat het een eng effect heeft als de reflectie midden op de pupil zit en deze doet verdwijnen. Dat lijkt het model een soort sci-fi ogen te hebben. Wanneer je de zon als keylight gebruikt, komt de reflectie natuurlijk ook hoger in het oog. Misschien dat we er daardoor aan gewend zijn en het een fijn effect heeft.

Persoonlijk portret

Je zou glinsteringen kunnen maken in Photoshop, als het je niet lukt om ze in je foto te vangen. Natuurlijk is het een kwestie  van smaak waar de glinstering het mooiste is. Het is in elk geval iets om je bewust van te zijn tijdens het fotograferen. Het maakt de ogen van je model sprekender, waardoor het een persoonlijker portret wordt. Ook al zullen veel mensen er de vinger niet op kunnen leggen waar het door komt, jij weet dat het door de poppetjes van de ogen komt.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy