Kick start je creativiteit

Kickstart je creativiteit

Zsarisse Knol 163
We hebben het allemaal wel eens, dat je vast zit en niet weet wat je moet fotograferen. Laat simpele creatieve fotografie oefeningen nou net zijn wat je zocht om uit die put te komen.

Creatieve zwartwit beelden

De meeste digitale camera’s geven je nu ook de optie om in zwartwit te schieten. Door in zwartwit te gaan schieten en je foto’s terug te kijken, forceert het je om naar foto’s op een andere, creatieve manier te kijken.

Wanneer je in zwartwit schiet, dan zal je andere dingen zien. Je hebt hierdoor geen afleiding door de kleuren en kan je je meer focussen op de compositie, de gebieden met licht of donker en het contrast tussen de twee gebieden.

De sluitertijd

Door je sluitertijd te beperken kan het een goede manier zijn om te experimenteren met verschillende creatieve bewegingsbeelden. Als je kiest voor een korte sluitertijd, probeer een beweging te vinden dat je vast kan leggen. Wat dacht je van een skateboarder midden in de lucht of een hond die springt om een bal te vangen. Om beweging te bevriezen kan lastig zijn en is veel oefenen.

Beperk het aantal foto’s

Denk terug aan de tijd van de film. Om met film te schieten vroeger kostte het veel geld en het ontwikkelen van die foto’s ook! Als je in medium formaat schoot, dan had je twaalf afbeeldingen per rol.

Probeer dit ook te doen met je camera. Dan bedoelen we niet dat je jezelf moet beperken tot maar twaalf foto’s. Maar probeer een paar uur echt na te denken over de foto’s die je schiet. Vraag jezelf waarom je de foto maakt en zorg ervoor dat het de beste foto is die het kan zijn. Dan kan je pas echt je creatieve kant inzetten.

LEES OOK: Creatief fotograferen, hoe doe je dat?

Schiet vanuit de heup

Bij straatfotografie gaat het vooral om niet gezien te worden en opgaan in de achtergrond. Als je onderwerp je heeft gezien dat je foto’s maakt, dan is het meestal te laat om de foto te maken die je eigenlijk wou maken.

Meeste straatfotografen schieten vanuit de heup om onopgemerkt te blijven. Je zou hiervoor een klein diafragma kunnen gebruiken om een grote scherptediepte te krijgen. Stel je camera van te voren scherp op waar je denkt dat je onderwerp zal zijn.

Beperk jezelf met het beschikbare licht

Geen flits, geen studiolicht, geen reflectoren, niks. Ga naar buiten en bekijk hoe het natuurlijke licht op je onderwerp valt. Probeer zelf rond te bewegen of je onderwerp om het mooiste licht te vinden en maak dan de foto.

Als een extra oefening, probeer verschillende emoties te pakken te krijgen door simpelweg je onderwerp in verschillende soorten licht te bewegen. Je zal ontdekken dat onze hersenen verschillende soorten licht op verschillende manieren interpreteert. Je kan met deze kennis meer gevoelens en emoties in je foto’s overbrengen. Dit zal dan ook je storytelling verbeteren.