Kan iedereen een goede foto maken?

Kan iedereen een goede foto maken?

Senta Bemelman 1066
Vaak wordt de camera meer geprezen dan de fotograaf. De vraag of iedereen, fotograaf of niet, een goede foto kan maken staat hierbij centraal. Dit concept werd in de praktijk getest!

Word jij als fotograaf ook gek van de opmerking dat ‘een goede foto maken makkelijk is met een digitale camera. Een klik op de knop, en klaar is Kees!’ In de praktijk zijn er veel meer zaken waar je als fotograaf mee bezig bent. Het indrukken van de sluiterknop is het einde van een proces.

Instellingen

Een belangrijk onderdeel van een goede foto zijn de correcte instellingen. Een goede belichting krijg je bijvoorbeeld door de juiste sluitertijd, ISO-waarde en het correcte diafragma. Dit heet de belichtingsdriehoek. Daarnaast zijn er ook talloze andere zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de brandpuntafstand, het type sensor en de lichtmeting. Dit zijn zaken waar niet-fotografen waarschijnlijk geen idee van hebben.

Challenge

Fotograaf Jessica Kobeissi daagde haar zus, die geen fotograaf is, uit om de ‘ een foto challenge’ te doen. Hierin maken beiden een foto in de manuele modus. Dit doet Jessica om aan te tonen dat fotograferen niet simpelweg op een knopje drukken is.  Kijk hieronder hoe het beiden afgaat.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van awlvddussen_91498

Het is een bekend filmpje en ik heb deze al veel voorbij zien komen. Toch ben ik het niet eens met de conclusie die wordt getrokken. Ook iemand die geen of nauwelijks "verstand" heeft over fotografie kan een goede foto maken in de automatische of semi-automatische stand. Niet alleen de belichtingsdriehoek is belangrijk maar op zijn minst ook de compositie.