Jpg of raw?

Redactie 3564
In artikelen komen vaak de begrippen jpg en raw naar voren. Beide zijn het bestandsformaten waarin plaatjes kunnen worden opgeslagen. Maar wat is nu het verschil tussen een jpg-plaatje en een raw-plaatje?

Om het verschil goed te snappen is het handig om wat te weten van de techniek in je camera en de sensor in het bijzonder. Een sensor bestaat uit allemaal lichtgevoelige puntjes, de pixels. Als er licht op zo'n pixel valt, dan geeft die pixel een elektrisch signaaltje af. De elektrische signaaltjes van alle pixels bij elkaar bevatten dus de informatie die nodig is om een foto te vormen.

Raw-bestanden

In de manier waarop de foto wordt opgeslagen schuilt het verschil tussen jpg en raw. Een raw-bestand bevat van elke pixel dat elektrische signaaltje. Vervolgens kun je zelf op de computer bepalen hoe die elektrische signaaltjes moeten worden omgerekend naar een foto. Je kunt dan bijvoorbeeld nog correcties doen aan de kleurtint van je foto of de belichting wat aanpassen zonder dat dit ten koste gaat van je beeldkwaliteit. Het eindresultaat kun je vervolgens opslaan als jpg bestand zodat iedereen, waar ook ter wereld, jouw foto kan bekijken.

sensor
Het verschil tussen jpg en raw zit hem in de manier waarop de informatie van de sensor wordt opgeslagen

jpg-bestanden

Als je de camera de foto's laat opslaan als jpg, dan rekent de camera al die elektrische signaaltjes al om. Opzich kunnen camera's dat prima, maar als je achteraf nog wat aanpassingen wilt doen aan je foto dan gaat dat ten koste van de beeldkwaliteit.

Speciale software

Elke computer, tablet of smartphone kan tegenwoordig overweg met .jpg of .jpeg bestanden maar voor het verwerken van raw-bestanden heb je speciale software nodig. Deze kun je los kopen, maar er wordt bij de aanschaf van je camera meestal ook een speciaal programma voor het bewerken van raw's meegeleverd. Overigens hebben raw-bestanden vaak verschillende extencies. Zo heten raw's bij Canon .cr2, bij Nikon .nef en bij Sony .arw.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie