Je eigen foto’s beoordelen

Amy Schutte 788
Als je naar het werk van andere fotografen kijkt, zie je vaak wat er niet goed aan is, of in elk geval wat jij wellicht anders had gedaan. Veel lastiger is het om je eigen foto’s te beoordelen.

Als het op je eigen foto’s aankomt, ben je natuurlijk veel meer bevooroordeelt. Je weet tegen welke beperkingen je aanliep en hoeveel moeite je al dan niet in de foto hebt gestopt. Maar dat is geen goede basis om je eigen foto’s te beoordelen, want anderen die jouw foto zien, kennen deze geschiedenis niet. Hoe pak je het aan?

Kill your darlings

Als nog vers in je geheugen ligt hoeveel tijd en moeite je wellicht in een foto hebt gestopt, is het moeilijk om dat los te laten. Je bent misschien heel trots op het resultaat dat je, ondanks tegenvallende omstandigheden, alsnog hebt weten te behalen. Je hebt er echt het beste van gemaakt! Maar foto’s waar je je eerst voor moet verontschuldigen zijn eenvoudigweg niet je beste werk. Begin je met ‘je moet je wel bedenken dat ik ineens in een storm terecht kwam’,  of ‘plotseling was mijn accu leeg en de reservebatterij lag nog in de auto’ of ‘dat kindje kon nog geen drie seconden stil zitten, dus het moest heel snel’, betekenen eigenlijk dat dit op zichzelf niet een foto is waar je trots op bent. Neem zo’n foto dan niet op in je portfolio of op je website of social media. Als een foto niet voor zichzelf spreekt, is ‘ie voor jou misschien bijzonder maar is het geen uithangbord voor je werk. Kill your darling.

Laat je foto’s even liggen voordat je 'm gaat beoordelen

Met je sessie vers in het geheugen is objectiviteit bijna onmogelijk. Laat je foto’s daarom even liggen. Voor sommigen is enkele dagen voldoende, anderen hebben minstens een week nodig. Je kunt dan objectiever, en met ‘verse ogen’ naar je eigen foto’s kijken. Zoals anderen jouw werk ook zullen zien!

Druk je foto’s af

Is je weleens opgevallen dat je foto’s er op papier heel anders uitzien dan op een computerscherm? Dat komt omdat een computerscherm verlicht is. Je foto wordt dus ook met licht aan de achterzijde aan je getoond. Druk eens wat vaker foto’s af! Zo kun je ze eens heel anders beoordelen. Als het kan kun je ze op een wat groter formaat afdrukken en ergens in huis hangen of neerzetten. Je zult zien dat je andere dingen opvallen dan wanneer je op het scherm kijkt. Zo kun je de foto even op je in laten werken en de foto op een andere manier beoordelen.

Maak van je foto een bureaublad achtergrond

Een andere manier om aan je foto te ‘wennen’, is om deze je bureaublad achtergrond te maken, of je screensaver. Iedere keer dat je je computer opstart, is de foto de eerste die je ziet. Of wanneer je je computer even niet gebruikt, is je foto op het scherm te zien. Zo kijk je minder bewust en kritisch, waardoor je andere dingen opvallen. En je dus uiteindelijk je foto beter kunt beoordelen!

Beoordelen op inhoud

Wat wilde je met je foto vertellen? Wilde je er een doel mee bereiken, wellicht een emotie overbrengen? Of zit er een belangrijk verhaal in? Vraag je af of dat doel is bereikt, wanneer je naar de foto kijkt. Zullen anderen, die alleen de foto hebben om op af te gaan, ook weten wat je verhaal was? Zo niet, dan is het terug naar de tekentafel (nou ja, terug naar de camera).

Technisch

Natuurlijk moet je foto ook technisch kloppen. Dit is het makkelijkste deel van het beoordelen van je eigen foto’s, maar belangrijk om niet over te slaan. Zoom in tot 100% om te zien of de foto daadwerkelijk scherp is op het juiste punt. Is je compositie goed, of is de foto gebaat bij een andere uitsnede? Hoe zit het met de belichting? Wees kritisch!

Als je moeite hebt met het beoordelen van je eigen foto’s, kun je deze natuurlijk ook delen met anderen. Op social media zijn er verschillende groepen die feedback geven op foto’s. Sommige leden zijn pro’s, anderen zijn beginners. Wie weet helpt het je!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy