Je eerste tentoonstelling, hoe pak je dat aan?

Amy Schutte 170
Een foto tentoonstelling of expositie is erg leuk om te bezoeken. Nóg leuker is het om je eigen foto’s tentoon te stellen. Maar hoe kies je de foto’s, de ruimte en hoe druk je de foto’s af?

Als fotograaf maak je natuurlijk geen foto’s om ze ergens op een harde schijf te laten verstoffen. Het leukste is het om je werk aan zoveel mogelijk mensen te laten zien. Heb je genoeg werk verzameld waar je trots op bent? Dan is het erg leuk om een eigen expositie op te zetten of mee te doen aan een plaatselijke tentoonstelling. Met deze tips wordt het een doorslaand succes, of je nu professioneel fotograaf bent of niet.

Geef je expositie een thema

Wanneer je je beste foto’s uitzoekt, ga dan niet volkomen willekeurig te werk. Zorg dat er een thema in het werk zit dat je wil laten zien. Uiteraard moeten alle foto’s die je uitkiest foutloos zijn. Een foto die niet helemaal scherp is, maar zo’n mooi verhaal vertelt dat goed bij de rest past, kun je beter niet in je expositie opnemen. Ook foto’s die je gebruikt om op te vullen kun je beter weglaten: als je niet genoeg goede foto’s hebt die binnen het thema passen, dan kun je beter nog even wachten met exposeren. Bezoekers zouden door elke foto aangesproken en gegrepen moeten worden, niet iedereen begint ook netjes bij het begin.

Kwaliteit

Hoe je je foto’s afdrukt of laat afdrukken is aan jou. Kijk welke papiersoort bij de foto past. Voor foto’s met veel details werkt hoogglans bijvoorbeeld goed. Ook de afmetingen bepaal je zelf. Allemaal hetzelfde of juist afwisseling, jouw eigen creatieve keuze. Wanneer je de foto in lijsten doet, kies dan voor mooie lijsten en ontspiegeld glas. Of laat ze inlijsten bij een lijstenwinkel: vaak is het resultaat dan erg mooi en uniform voor je hele collectie.  Print je foto’s in hoge kwaliteit (3000 ppi), zodat ze zowel van een afstandje als van dichtbij mooi zijn.

Locatie voor je tentoonstelling

Als je zelf je eerste  tentoonstelling organiseert, kun je het beste klein beginnen. Een lokaal café of winkel is een goed idee. Let erop dat de stijl enigszins bij jouw werk past; een bruin cafe met minimalistische zwart wit foto’s botst wellicht. Ga ook na of je werk past bij het publiek dat deze locaties trekken. Kijk anders nog even verder. Je kunt natuurlijk ook een buurthuis vragen, maar waarschijnlijk heb je een groter bereik als je mee kan liften op het bestaande publiek van de winkel, kroeg of hotel.

Verkoop

Wanneer je samenwerkt met een bestaande commerciële locatie, zul je goede afspraken moeten maken over eventuele opbrengsten. Tenminste, als je je werk te koop aanbiedt. Overleg de verkoopprijs met hen, zij hebben al een goed inzicht in hun klantenbestand en het daarbij horende uitgavenpatroon.

Bepaal een openingsdatum

Kies ruim van tevoren een openingsdatum. Zo heb je zelf een deadline en kun je ruim van tevoren mensen uitnodigen voor de opening. Het is natuurlijk leuk voor vrienden en familie om ze de gelegenheid te geven je werk als eerste te zien. Maak eventueel een evenement aan op social media, om meer aandacht te genereren. Kijk of de plaatselijke krant eventueel geïnteresseerd is. Zo trek je ook bezoekers buiten je eigen kennissenkring.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy