Je eerste spiegelreflexcamera kopen

Christel de Wolff 404
Heb jij besloten om serieuzer aan de slag te gaan met fotografie? Gefeliciteerd, je begint aan een leuke en uitdagende hobby! Er zijn nogal wat spiegelreflexcamera's verkrijgbaar, allemaal met hun eigen specificaties. Daarnaast zijn er nog een aantal praktische zaken om rekening mee te houden. Met onderstaande tips kun jij een eerste spiegelreflexcamera kopen die bij je past.

Hoe ligt de camera in de hand?

Ga naar een camerawinkel en pak eens een aantal verschillende toestellen op. Een belangrijke reden om voor een bepaald merk te kiezen is doordat deze prettig aanvoelt, en de bediening intuïtief voelt. Dit heeft onder andere te maken met de plaatsing van de knoppen en de menustructuren. Per merk kan het per productlijn weer verschillen hoe de camera is gebouwd en hoe de interface in elkaar zit. Door een aantal camera's uit te proberen, weet je direct wat voor jou prettig werkt.

Beschikbare accessoires

Bekende en populaire cameramerken, zoals Nikon en het steeds groeiende Canon, hebben vaak een ruimer assortiment aan lenzen, flitsers, afstandsbedieningen, battery grips en andere accessoires dan andere merken. Als je tweedehands wat accessoires bij de camera wil kopen, is het verstandig om van tevoren te kijken voor welke merken er veel aanbod is. Door te kiezen voor een van de grotere en populaire merken, heb je een grotere kans dat je tweedehands geschikte accessoires vindt.

Kies de juiste objectieven

De camera body heeft niet de allergrootste invloed op de kwaliteit van jouw foto's. Een goed objectief is nog belangrijker. Vergeet dus ook niet te investeren in je objectieven. Kijk bij de keuze voor je allereerste spiegelreflexcamera dus ook of er misschien een mooie en voordelige combinatie verkrijgbaar is van een body met een kwalitatief hoogwaardige lens. Investeer ook in je eigen kennis en vaardigheden zodat je de camera niet hoeft te gebruiken op automatische stand, maar er echt uit weet te halen wat er in zit. Het mooie van een spiegelreflexcamera is dat je gigantisch veel mogelijkheden hebt om de beste beelden te schieten. Hiervoor is het wel belangrijk dat je om weet te gaan met de camera en de juiste objectieven aanschaft en op het goede moment gebruikt. Begin bij de basis om steeds een betere fotograaf te worden.

Er is geen slechte keuze

Wat prettig is om te weten is dat er geen slechte keuzes zijn. Als hobbyist kun je met een spiegelreflexcamera van ieder merk goed uit de voeten. Het verschil zit hem over het algemeen in de details. Dit valt je pas op wanneer je een stuk meer ervaring hebt. Ga dus voor de camera waar jij een goed gevoel bij hebt. Kan jij niet wachten om je eerste spiegelreflexcamera te kopen, maar zit je even krap? Dan kun je geld lenen tegen goede voorwaarden, zodat jij direct aan de slag kunt met je nieuwe hobby.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel