Je concertfotografie verbeteren doe je zo

Zo verbeter je je concertfoto's

Zsarisse Knol 235
Foto’s maken tijdens een concert is niet het makkelijkste wat er is, maar wel een van de meest opwindende vormen van fotografie. Lees hier hoe je je concertfoto’s kan verbeteren.

Concertfotografie is een van de meest uitdagende fotografievormen. In tegenstelling tot geposeerde foto’s, heb je bij een concert nergens controle over. Je kan je onderwerp niet vertellen waar te gaan staan, je hebt totaal geen controle over het licht dat om de minuut verandert en je kunt vaak niet precies gaan staan waar je wil. Toch zijn er natuurlijk trucjes waardoor óók jij met mooie foto's thuis kunt komen. 

Maak gebruik van een hoge ISO

Als je naar een concert gaat, dan kom je er niet onderuit om gebruik te maken van een hoge ISO-instelling. Wees niet bang voor ruis in je foto’s. Liever te veel ruis die je later nog wat kunt editen dan een te donkere foto of eentje die bewogen is omdat je  moest compenseren met een lange sluitertijd.

GEEN flitser gebruiken tijdens een concert

Maak totaal geen gebruik van de flitser! Je flits zal geen effect hebben op de belichting van de zanger of zangeres. In het ergste geval zal het alleen de rook om je heen verlichten of de kale plek voor je. Als je dichtbij het podium staat en je gebruikt je flits, dan verlicht het inderdaad de artiest, maar de achtergrond zal donker worden. Hierdoor zal je de atmosfeer van het moment verliezen. Dan hebben we het nog niet eens over de ongemakken die de artiest kan ervaren wanneer jij hem of haar in het gezicht staat te flitsen. Bij veel poppodia en festivals is flitsen verboden en word je verzocht het concert te verlaten als je gepakt wordt met je flitser. 

Wacht op de spotlight

Wanneer je ver van het podium staat en je je flitser niet kan of mag gebruiken, wacht dan tot de spotlight die de artiest zal verlichten. Je zal verrast zijn dat het donkere beeld dat je eerder zag ineens verlicht wordt door een enkele of een combinatie van meerdere podiumlampen. Bij een enkele spotlight waarbij de rest van het podium gehuld is in duisternis, zal de compositie er ook een stuk beter uitkomen dan wanneer alle details verlicht zijn.

LEES OOK: Alles over analoge fotografie

Onthoud  wanneer je een concert aan het fotograferen bent, dat het niet zoals documentairefotografie is. Met andere woorden: het is niet belangrijk dat je alles ziet, maar meer dat je een bepaalde sfeer over kan brengen op de kijker.

Een goede compositie vinden tijdens een concert 

De compositie is zeker ook belangrijk tijdens een concert. Dat de foto’s technisch perfect is, betekent niet dat de foto perfect is. Je hebt een verhaal nodig met een goede en interessante compositie. Soms is een close-up foto waarbij je alleen de gitaar kan zien al genoeg en soms wil je de hele band proberen vast te leggen. Het hangt allemaal van je artistieke smaak af en je de mogelijkheden van je apparatuur. 

In concertfotografie zijn er geen regels. Je zal bij elke show opnieuw moeten kijken naar de lichteffecten om te beslissen hoe je het zal fotograferen. Concertfotografie is geen makkelijke klus, maar door een beetje te oefenen zal je prachtige resultaten krijgen. En vergeet vooral niet om te genieten van het concert!