Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH

Introductie Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH

Eefke Burg 512
Leica komt met een indrukwekkend nieuw objectief: de Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH. Met een brandpuntsafstand van 90mm en een diafragmawaarde van f/1.5 is het een objectief dat ontzettend geschikt is voor portretfotografie, met een zachte, romige achtergrond, terwijl de voorgrond haarscherp wordt weergegeven.

Het nieuwe geïntroduceerde objectief presteert uitstekend, zelfs bij open diafragma. Het objectief heeft acht elementen in zes groepen en scherpstelling is mogelijk vanaf één meter. Twee van de elementen zijn asferisch en ze zijn vervaardigd van hoogwaardige zeldzame glassoorten. Het objectief beschikt ook over een zwevend element, wat een lastige constructie oplevert, gezien het objectief redelijk compact is. Dit zorgt ervoor dat de prestaties behouden blijven ondanks welke scherpstelafstand gehanteerd wordt. Er is geen sprake van vertekening of vignettering.

Lees ook: Tim Flach fotografeert zeldzame vogels

Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH beschikbaar in M-mount

De Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH is verkrijgbaar in M-mount, maar er is ook een M-adapter L beschikbaar, waardoor het objectief te gebruiken is in combinatie met een Leica SL(2) camera. Handig is ook dat het objectief 6-bit gecodeerd is, waardoor deze meteen wordt herkend, door zowel Leica SL als SL2 camera’s. Inzoomen op het live-beeld blijft haarscherp door de Leica EyeRes hoge resolutie en met focuspeaking is het gemakkelijk scherpstellen met dit objecief.

Lees ook: 3 portretfotografie tips die je foto's meteen verbeteren (zonder dat je ervoor dure objectieven nodig hebt)

Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH: prachtige romige bokeh

De 11 diafragmabladen van het objectief zorgen voor een prachtige ronde bokeh in de achtergrond. Fijn is dat het diafragma in hele, maar óók in halve stops is in te stellen, zodat je in elke lichtsituatie de ideale instelling te pakken hebt. De Leica Summilux-M 1:1.5/90 ASPH wordt geleverd met een zonnekap die eenvoudig en snel kan worden uitgetrokken en vastgezet. Het objectief is 91 bij 74 millimeter en weegt 1010 gram.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke