Instagram gaat ‘fake news’ blokkeren

Instagram gaat ‘fake news’ blokkeren

Eefke Burg 347
Fake news heeft nog nooit zoveel in de belangstelling gestaan als het afgelopen jaar. Instagram heeft een grote keuze gemaakt op het gebied van hoe mensen om gaan met het platform: het bedrijf gaat namelijk fake news blokkeren. Ze gaan echter een stapje verder: ook nepfoto’s die dingen laten zien die niet konden gebeuren worden geblokkeerd.

Lees ook: Podcast winter special met tips voor de beste winterfoto’s

Instagram en Facebook blokkeren fake news

De laatste tijd komen er steeds meer fake news berichten op Instagram en Facebook: van niet werkende pillen tot nieuws dat nooit is gebeurd. Instagram en Facebook gaan vanaf binnenkort dergelijke zaken die je feed vervuilen blokkeren. Instagram beschrijft de stap als een poging om te reguleren wat mensen posten om nepnieuws te stoppen.

Het is een begrijpelijke stap, vooral als je kijkt naar bijvoorbeeld de Nederlandse markt die overspoeld wordt door fake news en bekende Nederlanders die worden gefotoshopt zodat deze reclame maken voor een merk. Het werkt op dezelfde manier als ander ongewenst gedrag: gebruikers kunnen ‘fake news’ rapporteren en het wordt vervolgens bekeken door moderators. 

Ongewenste bij effecten blokkeren fake news

Maar het heeft ook ongewenste bijeffecten. Persoonlijk maak ik bijvoorbeeld veel door Photoshop gemanipuleerde foto’s die gekenmerkt kunnen worden als nep. Immers worden ook afbeeldingen die dingen laten zien die niet kunnen geblokkeerd. Ook andere fotografen met een mix tussen fotografie en artwork worden mogelijk benadeeld. Het kan er ook juist voor zorgen dat mensen met slechte intenties berichten van bijvoorbeeld concurrenten markeren als fake news.

Wat vind jij? Is het de verantwoordelijkheid van Instagram om hier iets aan te doen? Laat je opmerking hieronder achter.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke