Instagram fact check werkt tegen creativiteit

Redactie digifoto Starter 873
Instagram werkt samen met wereldwijde 'feitencheckers' om neppe berichten tegen te gaan. De fact check die wordt uitgevoerd kijkt naar gedeelde berichten om te kijken of deze wel echt zijn. Denk aan foto's van belangrijke mensen die zijn bewerkt. Instagram gaat nu wel een stap te ver bij het fact checken van berichten.

Deep fake

Facebook, het moederbedrijf van Instagram, heeft  strenge regels. Zo is bijvoorbeeld naaktfotografie een echte 'no go' volgens de regels van Facebook. Sinds 2019 wordt er ook naar berichten gekeken om te kijken of ze wel kloppen. Erg goed, omdat er veel deep fake video's worden gemaakt. Dit zijn neppe video's van belangrijke mensen zoals Barack Obama. Zo is er een deep fake video waarin een neppe Barack Obama zijn iets wat duidelijke mening geeft over Donald Trump. Dit wil Facebook, en dus Instagram, natuurlijk tegen gaan. Helaas gaat het niet altijd goed met het fact checken.

Fact checken op creatieve foto's 

Veel creatieve Instagram gebruikers krijgen een melding dat hun foto's niet realistisch zijn. Kunstwerken die enigszins van de realiteit afwijken, worden door Instagram gezien als nep. Niet alle kunst hoeft realistisch te zijn. Zo zijn er in oudere kunststukken ook abstracte beelden te zien zoals de sterrennacht van Vincent van Gogh of de geboorte van Venus. Ondanks dat dit onrealistische beelden zijn, zijn het wel hele bekende beelden. Als de schilderijen in deze tijd gemaakt werden en Vincent had er een foto van op Instagram gezet, werd de foto dan ook afgeschermd door 'fact check' omdat het niet echt was? Misschien wel. Accounts als @mixsociety_  krijgen veel te maken met fact checking. Ze delen beelden van andere fotografen die veel gebruik maken van Photoshop. Dit alleen om fantasierijke afbeeldingen te maken en zonder de bedoeling dat het als waarheid wordt aangezien.

Photoshop is niet zo erg

De afgelopen jaren is er vaak gezegd dat fotografen die Photoshop gebruiken 'vals spelen'. Veel mooie foto's krijgen vrijwel direct de stempel 'Photoshop' op hun. Omdat het als het ware te mooi is om waar te zijn. We begrijpen dat er situaties zijn waarin mensen iets te ver zijn gegaan met Photoshop. Een klassiek voorbeeld is dat iemand zo wordt geretoucheerd dat hij er niet meer uitziet zoals hij eigenlijk is. Maar, waarom is retoucheren niet oké, maar make-up op doen tot dat je er niet meer uitziet als jezelf is wel goed? Waarom is een filter op Instagram waardoor je er anders uitziet, helemaal acceptabel, maar Photoshop niet?

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een foto gezien waarvan je dacht: 'de bewerking had wel iets minder gekund.' Echter, is er een verschil tussen creatief Photoshoppen en nep-Photoshoppen. Het neppe Photoshop dat Instagram tegen wil gaan kunnen we begrijpen maar deze gekleurde bergen mogen van ons wel zonder fact check waarschuwing op Instagram komen. Wat vind jij?

Lees ook: Hoe gebruik je hashtags om je fotografie te promoten

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie