Inspiratie om een fotografie sleur tegen te gaan

Fenna Kiebert 373
Wanneer je niet meer weet wat te fotograferen en in de zogenaamde fotografie sleur zit; hier wat ideeën.

Soms kom je als fotograaf vast te zitten in een sleur van dezelfde dingen fotograferen op dezelfde manier, of misschien nog erger, je weet niet wat je moet fotograferen. Maar er is goed nieuws. Je bent niet alleen: bijna elke fotograaf heeft hier op een gegeven moment mee te maken, dus het ligt niet alleen aan jou.

Als je het gevoel hebt vast te zitten in een fotografie sleur, zijn hier vijf ideeën die je weer in beweging zullen brengen.

1. Fotografeer bewegingsonscherpte

Beweging is een geschikt onderwerp voor een fotografie sleur. Fotograferen van bewegingsonscherpte in plaats van het bevriezen van beweging zal beelden produceren die opvallend anders zijn dan wat je normaal gesproken maakt.

Vervaging, als het goed is gedaan, ziet er absoluut geweldig uit en kan de bepalende factor zijn tussen een goede foto en een geweldige foto.

2. Gebruik de verkeerde lens

Het wordt fotografen al vroeg geleerd dat bepaalde lenzen voor specifieke onderwerpen zijn. Soms wordt deze informatie helaas op zo'n manier overgebracht dat je ervan wordt weerhouden hiervan af te wijken. Maar er is geen reden waarom u geen telelens voor landschappen of een groothoeklens voor portretten kunt gebruiken, vooral niet als je in een fotografie sleur zit. Want als je dit doet, word je aangemoedigd om je onderwerp op verschillende en misschien onverwachte manieren te bekijken. Dit kan alleen maar creativiteit opleveren.

3. Wacht tot het licht weggaat

Fantastische beelden kunnen ook bij weinig licht worden gemaakt. Wacht tot de schemering stopt en leg de laatste van lichtstralen vast voor het vallen van de avond, en doe wat fotografie ’s nachts.

Als je niet buiten kunt komen, kun je fotografie bij weinig licht binnenshuis proberen waar er niet veel omgevingslicht is. Je hebt de mogelijkheid om volledig open te schieten, te werken met hogere ISO-niveaus en te experimenteren met lagere sluitertijden om een ​​geheel andere sfeer in je foto's te creëren.

4. Maak creatieve zelfportretten om jezelf uit de fotografie sleur te halen

Vergeet jezelf niet bij het zoeken naar interessante onderwerpen! Bedenk hoe je een portret van iemand anders zou kunnen nemen en dat op jezelf zou toepassen. Neem een ​​stap verder door de camera van je mobiele telefoon over te slaan en je "echte" camera op een statief te zetten. 

Lees ook: Het creëren van dramatische zelf portretten

5. Maak gezichtsloze portretten

Portretten richten zich meestal op het gezicht, omdat het wordt beschouwd als het middelpunt van expressie, maar er zijn andere manieren om een ​​portret te maken en hem uitdrukking te geven zonder op iemands gezicht te focussen. In feite kan elk ander lichaamsdeel worden gebruikt om een ​​verhaal te vertellen. Bij het maken van een gezichtsloos portret, kun je je focussen op kleinere details zoals huidtextuur; de unieke manieren/ lichaamstaal van een persoon vastleggen; gebruik de omgeving, verlichting of rekwisieten om het karakter van een onderwerp verder te onthullen.

Het belangrijkste dat je kunt doen om jezelf uit een sleur te halen is om er niet te veel mee te zitten en er niet te veel aan te denken; die extra druk is zelfvernietigend en zal je frustraties alleen maar erger maken.

Geef jezelf de tijd om met verschillende ideeën te spelen, inclusief de hier genoemde. Je zult misschien geen inspiratie vinden in allemaal, maar als een van hen je weer inspiratie geeft, kun je er zeker van zijn dat je fotografie sleur weer teneinde komt.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna