Indrukwekkende portretten van Boko Haram vluchtelingen

Indrukwekkend: portretten van Boko Haram-vluchtelingen

Redactie 665
Sinds 2009 wordt het noorden van Nigeria geteisterd door de extremistische Islamitische beweging Boko Haram. Deze groep terroristenhebben in de afgelopen jaren wel honderden mensen gekidnapt, waaronder een groep van 276 meisjes die van hun school zijn meegenomen in april 2014. Fotograaf Ruth McDowall zocht een aantal ontsnapte meiden op om hun verhaal te vertellen.

In 2013 gingen er al geruchten dat jonge vrouwen werden ontvoerd om vervolgens uitgehuwelijkt te worden, maar niemand wist zeker of dit ook daadwerkelijk gebeurde. McDowall sprak hierover met een vriend die onderzoek deed naar Boko Haram en kwam zo met een jonge vrouw in contact die gevlucht was van Boko Haram, nadat ze was ontvoerd.  McDowall was zeer geraakt door het heftige verhaal van de vrouw en besloot meer slachtoffers te zoeken om hun verhaal te vertellen.Boko Haram vluchtelingenBoko Haram vluchtelingenBoko Haram vluchtelingenBoko Haram vluchtelingen

Vertrouwen

McDowall zegt dat het niet makkelijk was om het vertrouwen van de vrouwen te winnen. De eerste paar bezoeken deed ze vrijwel niks met haar camera en praatte ze alleen met de slachtoffers. Pas nadat ze elkaar echt een beetje leerde kennen begon ze over foto's te praten. Ze liet de meiden zelf hun outfit uitkiezen en zette hun gezichten niet duidelijk in beeld. Dit deed ze niet alleen voor de veiligheid van de slachtoffers, maar ook om stigmatisering te voorkomen.

De fotografe hoopt dat door dit project de slachtoffers en de problemen niet worden vergeten.

Voor meer indrukwekkende portretten en de volledige verhalen achter de foto's kan je kijken op de website van Ruth McDowall.

Alle foto's © Ruth McDowall

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie