Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Nathalie Schram 243
Het zal je vast eens zijn overkomen, je bent dagen lang bezig geweest met de voorbereidingen voor je vakantie, maar eenmaal daar kom je er achter dat je je geheugenkaartje thuis hebt gelaten. Wat moet je allemaal meenemen op vakantie en hoe kun je je het best voorbereiden op je vakantie, wij zetten het op een rijtje.

Body en objectief

Je komt voor een vakantie al snel in de verleiding om al je apparatuur mee te nemen, dit objectief is perfect voor portretten van de locals oh en die is fantastisch voor landschapsfoto’s! Toch is het verstandig om je te beperken in wat je meeneemt, vaak kom je achteraf toch tot de conclusie dat je maar een beperkt aantal van je objectieven hebt gebruikt. Een zware tas vol objectieven gaat al snel zwaar aanvoelen waardoor je vaak toch je objectieven in je appartement laat liggen wanneer je op pad gaat om te fotograferen, daarom is het slim om met een lichte uitrusting op pad te gaan. Ook in het vliegtuig heb je vaak beperkingen in het gewicht van je bagage waardoor je toch je zwaardere objectieven thuis moet laten. Daarom is het slim om voor je vakantie een veelzijdig objectief zoals een standaard zoomlens van 20-70mm mee te nemen. Met een paar stappen voor of achteruit kun je vaak hetzelfde bereiken als met een lens met andere brandpuntsafstand. Verder kun je er over het algemeen op vakantie vanuit gaan dat je dezelfde lenzen gebruikt als in eigen land, kies daarom voor de objectieven die je hier het meest gebruikt. Juist door jezelf beperkingen op te leggen in je apparatuur dwing je jezelf om creatiever om te gaan met wat je hebt, hierdoor kies je misschien net een andere hoek waardoor jouw beeld zich onderscheid van de rest.

Geheugen

Naast voldoende ruimte op geheugenkaartjes is het soms ook verstandig om een laptop, tablet of zelfs een externe harde schijf mee te nemen. Op die manier kun je op vakantie backups van je foto’s maken. Het kan zomaar gebeuren dat je per ongeluk al je foto’s per verwijdert, of nog erger, dat je camera met geheugenkaart wordt gestolen terwijl jij op het strand ligt. In het geval van diefstal is een deel van je geld vaak terug te krijgen via de reisverzekering, maar controleer deze wel van tevoren, want vaak wordt slechts een deel van het bedrag vergoed.

Stroom

Camera accu’s gaan steeds langer mee, toch is het verstandig om twee verschillende accu’s mee te nemen en deze van tevoren op te laden. Neem ook de oplader van je accu’s mee zodat je tussendoor kunt opladen en je altijd met volle accu en reserve accu op pad komt. In sommige landen hebben ze andere stopcontacten dan in Nederland, neem in dat geval ook een reisstekker mee zodat je wel je oplader kunt gebruiken.

Vooronderzoek

Voor vertrek kun je al opzoeken welke locaties interessant gaan zijn om te fotograferen, deze plekken kun je van tevoren aankruisen op een kaart zodat je niet te lang bezig bent met het zoeken naar de goede locatie. Ook kun je een planning maken met speciale evenementen zoals een parade in de omgeving van je verblijf.

Lees ook: Peak Design Everyday Messenger V2, prachtig om te zien, super in gebruik

afbeelding van Nathalie Schram

Nathalie Schram | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nathalie