Geen inspiratie? Dit zijn leuke onderwerpen!

Amy Schutte 722
Soms is het moeilijk om jezelf te motiveren om te gaan fotograferen, omdat je even niet meer weet wáár je foto’s van kan maken. Met deze fotografie ideeën voor een onderwerp geven we je inspiratie weer een kleine boost!

Bewuste bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte, mits die niet per ongeluk je foto in is geslopen, kan beweging en dynamiek aan je foto geven. Denk bijvoorbeeld aan panning, of aan fotograferen met lange sluitertijden. Bewegingsonscherpte creëer je door je sluitertijd aan te passen.

Onderwerp: zoek naar reflecties

Reflecties kunnen een saaie foto interessant maken. Je kunt reflecties opzoeken in ramen, plassen water en zelfs zonnebrillen. Werk met symmetrie, of juist niet. Als je je ogen open houdt voor reflecties, zul je ze ineens overal tegenkomen.

Ga macro

Om macrofoto's te kunnen maken heb je een macro objectief of een close up voorzetlens nodig. Je kunt dan de wereld heel anders fotograferen, ineens zie je details die je normaal gesproken niet of nauwelijks ziet. Macro betekent dat de foto een 1:1 weergave is van de werkelijkheid, op ware grootte dus. Dat werkt te gek met bijvoorbeeld bloemen of insecten.

Zoek naar emotie

Echte emotie geeft je foto lading. Daarom vinden we vaak foto’s van onszelf het leukste wanneer je echte emotie ziet, bijvoorbeeld wanneer je hard moest lachen. Misschien zijn die foto’s niet technisch perfect, maar ze zeggen wel iets over jou. Als je het je lukt om echte emotie in een foto over te brengen, wordt het dan ook snel interessant. Ga ernaar op zoek. Je kunt het ‘candid’ aanpakken, door jezelf zo onzichtbaar mogelijk te maken. Emotie fotograferen valt niet mee, maar we gaan een leuke uitdaging natuurlijk niet uit de weg.

Zoek naar oud

Meestal kiezen we een ‘mooi’ onderwerp voor onze foto’s. Mooie kerken, architectuur, mooie mensen en nieuwe spullen. Zoek eens naar oude voorwerpen, waar de tijd zijn sporen op heeft nagelaten. Deze onderwerpen vertellen een verhaal. Niet altijd voor de hand liggend, en je kunt veel aan de verbeelding overlaten, maar ze zijn interessant als onderwerp. Denk aan oude bushokjes, verlaten fietsen, oude fotoalbums (kijk eens op vlooienmarkten). Ook van oudere mensen kun je prachtige portretten maken.

Twee- of drieluik van een onderwerp

Een tweeluik, of drieluik, is een mini-serie. Je kunt hetzelfde onderwerp kiezen en deze op verschillende manieren in beeld brengen. Bijvoorbeeld één totaalbeeld en één close up. Of vanuit verschillende standpunten. Maar je kunt ook verschillende onderwerpen kiezen, die samen een verhaal vertellen. Meerdere foto’s geven je meer mogelijkheden: je kunt bijvoorbeeld een tijdspanne beslaan of een andere kant belichten. Erg leuk!

Kader in een kader

Een fijne manier om een compositie te maken, is door te zoeken naar een kader binnen een kader. Hiermee leidt je de aandacht van de kijker naar het onderwerp toe. Het is ook erg leuk om te doen, zoeken naar ‘kaders’ om doorheen te fotograferen. Je kunt van alles gebruiken; takken of bladeren van bomen, raamkozijnen of een deur. Ook dit is een kwestie van oefenen, waar je eerst nog heel erg moet zoeken naar natuurlijke kaders, zie je het steeds meer vanzelf.

Natuurlijk zijn er nog talloze fotografie ideeën die je uit je sleur kunnen trekken. Maar met een dergelijk onderwerp  kun je alvast een leuk begin maken!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy