Foto kopen?

Iconische foto's te koop: dit is je kans

Lisa van Acquoij 419
Je moet er diep voor in de buidel tasten, maar het museum of Modern Art in New York is van plan om meer dan 400 icononische foto’s op de markt te zetten. Sinds 1940 verzamelde MoMa ruim 30.000 moderne foto’s. Er komen steeds meer nieuwe werken bij, dus er moeten soms ook dingen weg. In dit artikel bespreken we drie belangrijke meesterwerken waar jij binnenkort eigenaar van kunt zijn.

1. Henri Cartier Bresson’s iconische 1932 foto, “Behind the Gare Saint-Lazare” (18.000 dollar)

Snelheid en gevoel waren al lang heel erg belangrijk voor de fotografie van Henri Cartier-Bresson, maar nog nooit combineerde hij deze twee beter dan in 1932. Hij fotografeerde met zijn Leica camera door een hek achter het station van Saint-Lazare in Parijs. Het resulteerde in een meesterwerk van juiste compositie en licht. Alle componenten kwamen samen toen hij op het perfect getimede moment zijn shutter liet gaan. Timing is alles en geen andere fotograaf was beter. Deze iconische foto “Behind the Gare Saint-Lazare” wordt te koop aangeboden met een prijskaartje van rond de 18.000 dollar.

2. Ansel Adams “Clearing Winter Storm” (80.000 dollar)

Naast de afdruk van Cartier Bressons staat ook de speciale afdruk van Ansel Adams “Clearing Winter Storm” binnenkort te koop. Deze foto van een uitgeputte winterstorm werd op een dag begin december genomen. De zware storm van regen en sneeuw begon omstreeks in de middag te ontsnappen en Adams reed naar New Inspiration Point, de plek met dit adembenemende uitzicht op Yosemite Valley. De heuvels en bergachtige gebieden gaven regelmatig spectaculaire weersomstandigheden. Toch was het niet makkelijk om dit goed vast te leggen. Er was zelden voldoende tijd om op de geschikte plek te komen en de omvangrijke en arbeidsintensieve 4x5 of 8x10 camera’s in te stellen. Ansel Adams had op deze dag de luxe van een redelijke hoeveelheid tijd en slaagde erin om met de 8x10 camera deze foto te maken. Het MoMA schat dat deze foto naar verwachting tot 80.000 dollar zal ophalen.

3. De Rayographs van Man Ray (150.000 tot 300.000 dollar)

De Rayographs van Man Ray die je hier ziet zijn maar enkele van zijn unieke werken. Rayographs zijn speciale afbeeldingen die gemaakt zijn door de objecten direct op het papier te plaatsen in de darkroom. Door er vervolgens licht aan bloot te stellen ontstaat er een Rayograph. Aangezien hier geen negatieven voor worden gebruikt is elk van de foto’s uniek. Helaas hangt er hierdoor ook een flink prijskaartje aan. De prijs wordt namelijk geschat tussen de 150.000 en 300.000 dollar per stuk.

Erg lang om te sparen heeft u niet meer, de 400 prints worden namelijk al verkocht tussen oktober 2017 en april 2018. Christie’s verzorgd de veilingen en deze vinden in zowel New York als op het web plaats.
Een overzicht van alle foto’s kunt u vinden op de pagina van Christie’s.

 

 

afbeelding van Lisa van Acquoij

Lisa van Acquoij | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Lisa