Honden fotograferen als een prof!

Hondenfotografie als een prof!

Redactie digifoto Starter 6185

Als je je wilt specialiseren in hondenfotografie, is het belangrijk om je te verdiepen in de dieren en hun baasjes. We geven je een aantal tips zodat jouw foto's zullen uitstijgen boven de amateurstatus.

Hondenfotografie

Een hond is meer dan een gewoon huisdier, hij is een deel van het gezin, de beste vriend van de mens. Helaas hebben ze niet het eeuwige leven en zijn prachtige foto's het enige wat uiteindelijk overblijft. Een flinke verantwoordelijkheid voor een fotograaf dus om deze geweldige dieren zo goed mogelijk vast te leggen.

Het is belangrijk dat je als fotograaf weet hoe een hond denkt en reageert, dat je je op je gemak voelt bij hen. Als jij ontspannen bent, zal hun baasje dat ook zijn en dus de hond ook. Zo krijg je mooie natuurlijke foto's van een relaxte hond.

1) Vang het karakter van de hond - Hondenfotografie

Bijna elke hond heeft wel iets specifieks wat tekenend is voor juist die hond. Dat kan een bepaald plukje haar zijn wat altijd de verkeerde kant op wijst, een oor wat elke keer omvalt, noem maar op. Je kunt dit soort 'schoonheidsfoutjes' wegpoetsen, het plukje haar recht strijken, een geluidje maken waardoor het oor wel goed staat, maar de kans is groot dat de eigenaar juist dat vastgelegd wil hebben, omdat het de hond karakteriseert. Overleg met het baasje hoe hij de hond het liefste ziet: wil hij een glamourportret of een natuurlijke weergave?

Zoek een rustige plek voor de fotoshoot, niet bij een drukke weg of waar veel andere honden komen. Het mooiste is natuurlijk dat de hond los kan lopen zonder lijn, maar veiligheid is het belangrijkst. Eventueel kun je een lijn later altijd nog wegwerken in Photoshop.

Maak bij een fotoshoot eerst de portretfoto's. Een hond kan niet lang zijn aandacht bij één ding houden en als hij gerend en gespeeld heeft, zal z'n tong buiten z'n bek hangen. Dit is minder fotogeniek. Zorg dat je camera altijd schietklaar is, anders mis je misschien een prachtig spontaan moment. Vraag de eigenaar van de hond of hij vlak naast of achter je wil staan. Dan is de aandacht van de hond namelijk meestal richting de camera.

Fotografeer portretten het liefste in de A-mode, waarin je dus het diafragma handmatig aanpast. Controleer wel regelmatig je sluitertijdsnelheid. Als die te langzaam is, krijg je bewogen beelden. Stel scherp op de ogen, die zijn immers de spiegel van zijn ziel. Zorg dus dat je je camera goed kent, een hond zit zelden lang in dezelfde positie, je moet dus snel kunnen schakelen.

2) De hond in beweging - Hondenfotografie

Een geweldige foto van een hond maken terwijl hij volop in beweging is, is voor een deel een kwestie van geluk. Maar geluk kun je ook een beetje afdwingen. Vergroot je scherpstelveld, dus een hoger F-getal. Zet de camera in Al Servo (Canon) of  Continu-mode (de meeste andere camera's) zodat je meerdere foto's achter elkaar te nemen. De kans dat je dan het juiste moment pakt is een stuk groter.

Zorg dat je met een snelle sluitertijd fotografeert. Voor een scherpe actiefoto zou je het liefst op 1/1000 sec moeten schieten. Stel dat je een foto wilt maken van de hond terwijl die met een sprong het water in duikt. Zorg ervoor dat je gemakkelijk staat, zit of ligt en dat er geen obstakels aanwezig zijn tussen de camera en het onderwerp. Werk samen met het baasje van de hond en overleg. De eigenaar weet het beste hoe zijn hond reageert. Laat de eigenaar een speeltje of iets dergelijks in het water gooien en schiet zoveel mogelijk foto's achter elkaar zodra de hond er achteraan duikt.

Wordt niet moedeloos als het niet gelijk lukt, de hond vindt het helemaal niet erg om het nog eens over te doen! Eén van de belangrijkste dingen bij dierenfotografie is dat je geduld moet hebben.

3) Een zwarte hond fotograferen

Dit kan best een lastig dingetje zijn, want je camera zal de belichting aan willen passen, waardoor de omgeving waarschijnlijk overbelicht wordt. Zorg dus dat je de belichting handmatig aanpast en controleer regelmatig je histogram. Een zwarte hond in de schaduw fotograferen levert geen mooie resultaten op, dus probeer hem, ondanks dat dit misschien lastig is, in een zo licht mogelijke omgeving te fotograferen.

4) Overige tips

  • Fotografeer op de ooghoogte van de hond. Ga door je knieën of ga zelfs liggen. Je foto's zullen veel meer spreken als je ze maakt vanaf een lager standpunt.
  • Controleer je achtergrond. Een mooie, rustige achtergrond die niet afleid is essentieel voor een goede foto.
  • Gebruik natuurlijk licht. Probeer niet te flitsen, dit kan de hond afleiden en hij kan er zelfs last van hebben. Indien je echt moet flitsen, doe dan eerst wat testjes, zodat hij er aan kan wennen.
  • Leg de band vast. Probeer in een onbewaakt ogenblik, want deze momenten gebeuren vaak spontaan, de band tussen de hond en de eigenaar vast te leggen. Houdt daarbij een laag F-getal aan, zodat de aandacht echt op het onderwerp valt.
  • Houdt het leuk. Een fotoshoot moet leuk zijn voor een hond, je wilt graag foto's hebben van een vrolijk dier en niet van een hond met de staart tussen de benen en z'n oren plat. Houdt het dus allemaal speels en neem b.v. speeltjes voor hem mee om tussendoor even te ontspannen. Dit levert veel leukere foto's op dan een slaafse hond die in een bepaalde houding gedwongen wordt.

Ieder baasje is gek op z'n hond, als jij zorgt dat je unieke foto's maakt van deze prachtige dieren, kun je een naam vestigen als professionele hondenfotograaf. Heb jij ook een prachtige hondenfoto gemaakt, net als Nicolette Hendriks, plaats hem dan in onze gallery!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie