Hoe maak je een goede mobiele foto?

Zsarisse Knol 465
Je kent het wel, je wilt foto's maken tijdens je vakantie maar je hebt geen camera bij de hand. Dus je gebruikt je telefoon. Toch komen de foto's er niet altijd leuk uit omdat het overbelicht of wazig is, dus hoe maak je een goede mobiele foto? Wij hebben een paar tips om een mooie mobiele foto te krijgen!

Foto's maken, dat kan iedereen wel, maar niet iedereen heeft een camera. Wel heeft iedereen een mobiele telefoon. De camera's op de nieuwste telefoons zijn al zo geavanceerd dat je mobiele camera al bijna net zo goed zijn als normale camera's. En wij hebben een paar tips hoe je de mooiste foto's kan maken met je telefoon!

Scherpstellen van je foto's

Je lens van je telefooncamera is vaak vies dus ik stel voor dat je die eerst schoonmaakt voordat je überhaupt foto's begint te maken. Om de camera van je telefoon scherp te stellen, tik je op het scherm de plek aan die je scherp wilt hebben en dan verschijnt er op je scherm een vierkantje dat op die bepaalde plek focust. 

Een extra tip dat je nog niet wist: als je op het fotoafdrukknopje drukt en deze ingedrukt houdt, dan krijg je een hele reeks aan foto's. Dus stel je wil een mobiele foto maken van je nichtje die op de trampoline springt, dan hou je de knop ingedrukt en krijg je een reeks aan foto's die worden gemaakt terwijl ze springt. Waarschijnlijk zit er dan wel een perfecte foto tussen van haar in de lucht. 

Je eigen selfie portret foto maken

Stel, je hebt de nieuwste iPhone niet met portretmode ingesteld in de camera, maar je wilt toch een portretfoto maken, treur dan niet want het is mogelijk. Houdt je telefoon niet te dichtbij je gezicht en stel het scherp op je eigen gezicht. Gebruik zonodig een selfie stick en houdt de telefoon hoger dan je hoofd, dan zie je er meteen slanker uit. Een selfie stick is ook handig voor groep selfies, zo hoef je geen vreemde te vragen om een foto te maken van jullie. Zorg wel dat iedereen goed in de foto kader zit, anders zien de mensen aan de buitenkant er dikker uit.

Let op je belichting!

Voor een mooie portretfoto moet je wel goed op het licht letten, als het te helder of te donker is, kan het er niet mooi uitkomen. Het mooiste licht is simpelweg buiten met een lage zonstand, dat is dan meestal wanneer de zon ondergaat. Midden op de dag is de zon te hoog en te fel, daar kunnen harde schaduwen op het gezicht verschijnen.

LEES OOK: 5 tips om betere nachtportretten te schieten

Regel je camera instellingen zelf voor je mobiele foto

Om de beste foto's te maken vanuit je eigen mobieltje, adviseer ik om alle automatische functies van je mobiele camera uit te schakelen. Zo kan je zelf bepalen of je kleurenfilters wilt inzetten, de belichting regelen en zelfs beslissen of je een raster wil gebruiken of niet. Gebruik bewerkingsapps om je foto's na afloop nog een beetje aan te passen, denk aan de kleur of belichting. 

Ik hoop dat jullie deze tips goed kunnen gebruiken om mooiere mobiele foto's te maken! Heb je een ontzettend mooie mobiele foto gemaakt? Upload hem in onze Gallery