Hoe fotografeer je door een raam

Amy Schutte 152
Soms zie je het perfecte plaatje. Een gaaf onderwerp waar je graag een foto van wilt hebben. Maar, het onderwerp bevindt zich achter glas. Denk aan en mooi portret, een etalage, in de dierentuin of op safari, soms gebeuren er te gekke dingen maar zit je aan dat vervelende, reflecterende glas vast. Het goede nieuws is: door glas heen kun je ook mooie foto’s maken! We helpen je op weg.

Hoe ontstaat reflectie

Licht bestaat uit lichtstralen, die wanneer ze niet onderbroken worden alleen rechtuit kunnen reizen. Gaan ze echter van één medium of stof over in een ander, dan worden de lichtstralen afgebogen en gedeeltelijk teruggekaatst. Elk materiaal heeft een eigen brekingsindex, die aangeeft hoe licht wordt afgebogen en hoeveel er wordt weerkaatst. Dat is, sterk vereenvoudigd, reflectie. Wanneer licht op de lens (eigenlijk lenzen) van je camera valt, wordt het afgebogen in de richting van de sensor. Maar, een gedeelte kaatst ook terug. Net als de ruit waar je doorheen fotografeert; een deel gaat erdoor en een gedeelte reflecteert. Ook water geeft reflecties, waar veel fotografen overigens dankbaar gebruik van maken. Onthoud dat de hoek van inval altijd hetzelfde is als de weerkaatsing. Zo weet je ongeveer waar je welke reflectie gaat zien.

Dicht bij glas

Plaats je camera, of eigenlijk je lens, zo dicht mogelijk bij het glas. Zo heb je het minst last van reflectie.Heb je een rubberen lenskap? Dan kun je die helemaal tegen het glas aan drukken. Hoe meer ruimte er tussen het glas waar je doorheen wil schieten en het glas van je lens zit, hoe meer ruimte er is voor reflectie. Probeer je lens niet strak tegen het glas te zetten, want kleine trillingen van je camera dringen soms ook door in het glas. Hierdoor kan je foto onscherp worden.

Gebruik reflectie

Je kunt natuurlijk prima gebruik maken van reflectie, en in je foto laten zien dat deze door een ruit heen is genomen. Eigenlijk voeg je een extra dimensie toe, want je ziet zowel wat er voor je als achter je gebeurt. Je moet  wel goed opletten dat je je onderwerp goed zichtbaar hebt en de reflectie zich in niet belangrijke delen van de foto bevindt, maar als een creatieve toevoeging gebruikt wordt. Grote witte/lichte vlakken reflecteren sterk dus zorg dat die niet ter hoogte van je onderwerp reflecteren. Dit kun je gemakkelijk doen door je hoek aan te passen. Denk ook in de hoogte; je kunt je camera naar boven of beneden bewegen om de reflectie ergens anders te laten vallen. Donkere kleuren werken wel goed. Zorg dus ook dat je zelf voorbereid bent en donkere kleding draagt. Je wil jezelf niet terug zien in de foto’s (tenzij dat je bedoeling is).

Lichten uit en doek mee

Als je van binnen naar buiten fotografeert, doe dan binnen zoveel mogelijk lichten uit. Helemaal wanneer je dit ‘s nachts doet. Zo minimaliseer je de reflectie en kun je het licht van binnen onder controle houden. Zoek ook hier naar donkere plekken om je foto vandaan te nemen, om lichte reflecties te vermijden. Stel je camera op op de donkerste plek, en dek ‘m eventueel af met een dikke zwarte doek of een speciale ‘lens skirt’, die de lens afdekt om reflecties tegen te gaan. Als je een doek meeneemt, kun je er het beste een gat in knippen waar je de lens doorheen steekt. Je stelt de camera zo dicht mogelijk bij het glas op en plakt de rest met sterke tape vast op het glas om de lens heen. Zo blokkeer je omgevingslicht en dus reflectie!

Polarisatiefilter

Polarisatiefilters zijn filters die je op de voorkant van je lens schroeft. Ze zijn van polariserend glas en werken als een soort ‘zonnebril’ voor je lens. Je kunt hiermee heel veel reflectie wegwerken. Je bevestigt het polarisatiefilter en draait, totdat je het gewenste effect bereikt hebt. Het licht in de foto komt van twee kanten: het licht op het onderwerp dat je door het raam heen wil fotograferen en het licht dat op het raam valt. Het polarisatiefilter kan het licht uit één richting blokkeren, waardoor je de reflecties kan blokkeren. Heb je geen polarisatiefilter bij de hand? Dan zou je eens een zonnebril met polariserende glazen kunnen proberen. Draai deze in wat verschillende richtingenen kijk of je het gewenste effect op die manier kunt krijgen.

Stel goed scherp

Zorg dat je scherpstelt op het onderwerp dat je wil fotograferen. Is dat juist iets dat in de reflectie te zien is, dan is dat natuurlijk prima. Is het onderwerp aan de andere kant van het glas te zien, controleer dan de scherpte. Schakel eventueel over op handmatig scherpstellen om zeker te weten dat je goed zit. Als je de reflecties te hinderlijk vindt, zet dan je diafragma verder open of schakel naar de ‘macro voorinstelling’ op je camera. Hierdoor heb je een kleinere scherptediepte en is de reflectie onscherp en wellicht minder hinderlijk.

Geen flits!

Een flitser en glas werken niet goed samen. Het glas zal een sterke reflectie van het licht van je flitser geven en waarschijnlijk je hele foto verblinden. Je wil juist zo min mogelijk licht van de kant van het glas waar je staat, dus flitsers schieten niet op. Je zult het met het aanwezige licht moeten doen. In bijvoorbeeld aquaria is het vaak vrij donker en zul je waarschijnlijk op een statief aangewezen zijn om een goed belichte foto te krijgen.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy