Fotograferen door een raam; voorkom of gebruik de reflectie

Christel  de Wolff 2935
Sinds we zijn geconfronteerd met het coronavirus, zien we de wereld ineens een stuk meer door (plexi)glas. Dit licht reflecterende oppervlakte brengt een hoop uitdagingen voor fotografen met zich mee. Soms zie je namelijk het perfecte plaatje, maar bevindt het onderwerp zich achter glas, reflecterend glas. Hoe fotografeer je dan het beste?

Hoe ontstaat reflectie

Om te begrijpen hoe je het beste kunt fotograferen door een reflecterend oppervlakte, moet je eerst begrijpen hoe reflectie ontstaat. Licht bestaat uit lichtstralen, die wanneer ze niet onderbroken worden, alleen rechtdoor kunnen reizen. Wanneer ze echter een oppervlakte raken, zoals glas, dan wordt een deel van deze lichtbundel afgebogen en teruggekaatst. Ieder materiaal is anders en heeft een eigen manier van terugkaatsen en een index van de hoeveelheid dat teruggekaatst wordt. Dat is, sterk vereenvoudigd, reflectie. Wanneer licht op het glas in je objectief valt, wordt het afgebogen in de richting van de sensor. Maar, een gedeelte kaatst ook terug. Net als de ruit waar je doorheen fotografeert; een deel gaat erdoor en een gedeelte reflecteert. Ook water geeft reflecties, waar veel fotografen overigens dankbaar gebruik van maken. Onthoud dat de hoek van inval altijd hetzelfde is als de weerkaatsing. Zo weet je ongeveer waar je welke reflectie gaat zien.

Dicht bij glas

Zoals al beschreven kun je vaak dankbaar gebruik maken van reflecties, zoals wanneer je een mooi gebouw laat reflecteren in het water van de gracht. Ook veel straatfotografen gebruiken reflectie en laten daarmee zien wat er zowel voor als achter de camera gebeurd, voor een extra dynamisch beeld. Maar soms zit de reflectie erg in de weg. Plaats dan je camera zo dicht mogelijk bij het glas. Op die manier heb je het minst last van de reflectie. Gebruik je een zonnekap? Dan kun je die het beste van je objectief halen, om nog dichterbij het glas te kunnen komen. Hoe meer ruimte er tussen het glas waar je doorheen wil schieten en het glas van je lens zit, hoe meer ruimte er is voor reflectie.

Polarisatiefilter gaat reflecties tegen

Polarisatiefilters zijn filters die je op de voorkant van je lens schroeft. Ze zijn van polariserend glas en werken als een soort ‘zonnebril’ voor je lens. Je kunt hiermee heel veel reflectie wegwerken. Je bevestigt het polarisatiefilter en draait, totdat je het gewenste effect bereikt hebt. Het licht in de foto komt van twee kanten: het licht op het onderwerp dat je door het raam heen wil fotograferen en het licht dat op het raam valt. Het polarisatiefilter kan het licht uit één richting blokkeren, waardoor je de reflecties kan blokkeren. Heb je geen polarisatiefilter bij de hand? Dan zou je eens een zonnebril met polariserende glazen kunnen proberen. Draai deze in wat verschillende richtingenen kijk of je het gewenste effect op die manier kunt krijgen.

Meer weten over verschillende soorten filters? Lees dan: Filters als extra gereedschap

Stel goed scherp

Dit geldt natuurlijk altijd, maar wanneer je reflectie wil uitbannen, of juist gebruiken, is het zaak om goed scherp te stellen. Is het onderwerp aan de andere kant van het glas te zien, controleer dan de scherpte. Schakel eventueel over op handmatig scherpstellen om zeker te weten dat je goed zit. Als je de reflecties te hinderlijk vindt, zet dan je diafragma verder open of schakel naar de ‘macro voorinstelling’ op je camera. Hierdoor heb je een kleinere scherptediepte en is de reflectie onscherp en wellicht minder hinderlijk.

Gebruik geen flitser!

Een flitser en reflecterend glas werken niet goed samen. Het glas zal een sterke reflectie van het licht van je flitser geven en waarschijnlijk je hele foto verblinden. Je wil juist zo min mogelijk licht van de kant van het glas waar je staat, dus flitsers schieten niet op. Je zult het met het aanwezige licht moeten doen. In bijvoorbeeld aquaria is het vaak vrij donker en zul je waarschijnlijk op een statief aangewezen zijn om een goed belichte foto te krijgen. Ook kun je werken met lichten IN het aquarium. Maar dat kan natuurlijk alleen wanneer je zelf aanpassingen kunt doen aan het aquarium, niet wanneer je in de dierentuin staat! 

In dat eerste geval zou je er ook voor kunnen kiezen om het fotograferen door het glas te skippen en met je camera gewoon het water in te gaan! Natuurlijk heb je dan een goede camera nodig die je in dit avontuur kan vergezellen. Als je een camera gebruikt die halverwege de shoot toch niet zo waterdicht blijkt als gedacht, is de lol er natuurlijk snel af!  Kies daarom voor een speciale onderwatercamera, bijvoorbeeld de Nikon COOLPIX W150 of Fujifilm FinePix XP140.

Lees ook: Ga op avontuur onderwater; tips en must-have camera's

Maak handig gebruik van reflectie! 

Je kunt natuurlijk prima gebruik maken van reflectie, en in je foto laten zien dat deze door een ruit heen is genomen. Eigenlijk voeg je een extra dimensie toe, want je ziet zowel wat er voor je als achter je gebeurt. Je moet  wel goed opletten dat je je onderwerp goed zichtbaar hebt en de reflectie zich in niet belangrijke delen van de foto bevindt, maar als een creatieve toevoeging gebruikt wordt. Grote witte/lichte vlakken reflecteren sterk dus zorg dat die niet ter hoogte van je onderwerp reflecteren. Dit kun je gemakkelijk doen door je hoek aan te passen. Denk ook in de hoogte; je kunt je camera naar boven of beneden bewegen om de reflectie ergens anders te laten vallen. Donkere kleuren werken wel goed. Zorg dus ook dat je zelf voorbereid bent en donkere kleding draagt. Je wil jezelf niet terug zien in de foto’s (tenzij dat je bedoeling is).

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel