Het perfecte portret

Amy Schutte 304
Portretten. Je raakt er niet over uitgepraat of op uitgekeken.Als het een goed portret is dan. Maar hoe maak je zo’n foto, die je naar binnen ‘zuigt’?

Natuurlijk is de belichting erg belangrijk. Evenals de instellingen die je voor je camera kiest. Maar, zoals Peter Hurley uitlegt in deze video, het gaat ook om contact met je model.

 

 

Vaak zijn we, als fotografen, zo druk bezig met het samenstellen van het perfecte plaatje, en het maken wat we in ons hoofd hadden, dat we vergeten aandacht te stoppen in het model. Zeker wanneer je niet met professionele modellen te maken hebt, is het vaak niet afdoende om te zeggen: ‘say cheese’. Dan krijg je gemaakte poses. Peter Hurley pakt het erg Amerikaans aan, maar het uitgangspunt is erg goed. Maak je model aan het lachen in plaats van ze te vragen om te lachen. Stel ze een moeilijke vraag als je ze peinzend wil hebben. Het lukt wellicht niet altijd, maar het zorgt voor een ontspannen sfeer op de set. En na een tijdje kun je je aanwijzingen altijd nog wat uitbreiden.

Een echt goede portretfoto is goed belicht, maar bestaat ook uit ook iemand in een fijne, ontspannen pose. De uitdrukking van deze persoon zal bepalen of je die foto ingezogen wordt. Dat is een kwestie van herkennen als fotogaaf (de foto’s buiten de poses om zijn vaak erg goed) en het model op zijn of haar gemak stellen. En geduld!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy