Het belang van kleurkalibratie
Veruit de meeste fotografen gebruiken een PC of laptop voor de nabewerking van foto's. Alleen kunnen kleuren ineens compleet anders uitvallen wanneer je deze afdrukt. Kleurkalibratie van het scherm speelt daar een belangrijke rol in.
Probleem
Het probleem is dat in sommige gevallen het International Color Consortium-profiel (ICC-profiel) van je beeldscherm niet is afgestemd op het kleurenprofiel van je camera. Daardoor krijg je afwijkende kleuren.
Belangrijk
Kleurkalibratie is niet alleen belangrijk bij het afdrukken van foto's. Maar vooral bij de nabewerking van foto's is het belangrijk om de correcte kleuren op het scherm te zien. Zo gebeurt het bijvoorbeeld vaak dat je een foto prachtig bewerkt op je computer, maar deze er uiteindelijk heel anders uitziet wanneer je het bestand op je telefoon opent.
Software en hardware
Je kunt op twee manieren de kleuren kalibreren. Dit kan in de eerste plaats door middel van software. Dit zijn programma's die je installeert op je PC. Je kan uiteindelijk de kleuren met een kleurkaart zoals X-Rite of ColorChecker controleren.
Een andere optie is om gebruik te maken van externe apparatuur. Je hebt diverse apparaatjes, zoals de Spyder 5, die het lastige werk doen. Dit scheelt veel tijd en denkwerk.
Hoe doe je het?
Begin door de instellingen van het beeldscherm (en kleurenprofiel) te resetten. Hierdoor worden alle kleuren veranderd in de fabrieksinstellingen. Dit vormt een goede basis. Zorg dat je in een donkere kamer bent, waar geen lichtbronnen aanwezig zijn. Laat vervolgens je monitor 10-15 minuten aanstaan zodat het systeem goed opgewarmd is. Gebruik de maximale helderheid van het scherm. Download vervolgens een gratis kalibratieprogramma zoals QuickGamma. Bij dit programma wordt het scherm gekalibreerd door middel van diverse lichtwaarden, beter bekend als gamma.
Maak jij ook gebruik van kleurkalibratie? Lees meer informatie over kleurkalibratie op Photography Life.