Help ik ga op vakantie

Nathalie Schram 123
Als (beginnend) fotograaf sta je altijd voor een dilemma voordat je op vakantie gaat, neem je je camera mee en zo ja, met welk objectief? En hoe bereid je je voor op het fotograferen in een ander land? Om teleurstelling over je foto’s bij thuiskomst te voorkomen kun je van tevoren al veel stappen ondernemen.

Apparatuur

Het meest belangrijke is natuurlijk je camerabody en je objectieven. Ga je licht bepakt dan kun je kiezen voor een standaard objectief met zoomfunctie, zo kun je met slechts een lens meerdere situaties fotograferen. Heb je echter meer speling in het gewicht van je bagage dan kun je meerdere lenzen meenemen, specifiek voor iedere situatie. Verder is het altijd verstandig om twee opgeladen accu’s, je accu oplader en twee geleegde geheugenkaartjes mee te nemen. Ook een klein statief kan van pas komen op vakantie.

Voorbereiding

Om tijdens het fotograferen geen problemen te krijgen is het altijd goed om van te voren je camera goed te kennen. Probeer van ieder knopje op je camera de functie te kennen en mocht je toch nog twijfelen neem dan de handleiding van je camera mee op vakantie zodat je eenmaal daar niet voor verrassingen komt te staan. Hou je ook vooral aan wat bekend is op vakantie, hoewel het altijd goed is om te experimenteren en te leren kun je beter op de automatische stand fotograferen dan thuiskomen met alleen maar onscherpe of overbelichte foto’s. Daarnaast is het altijd slim om in RAW te fotograferen, op die manier kun je later in de nabewerking in photoshop nog veel dingen zoals de belichting en het contrast aanpassen zonder dat dit tot kwaliteitsverlies leidt.

Ter plekke

Bij het kerkje in je eigen dorp kun je altijd nog even terug mocht je foto thuis toch onscherp blijken, maar bij het kerkje in dat bergdorpje met die moeilijke naam gaat dat toch minder makkelijk. Daarom is het belangrijk om zeker te weten dat je foto is gelukt. Om dit zeker te weten is het altijd verstandig om verschillende opnamen te maken, probeer ook andere standpunten uit voor een meer speelse compositie. Verder is het verstandig om je foto te maken met verschillende belichtingen, dat kan bijvoorbeeld met de bracketing functie op je camera, deze maakt meerdere foto’s met verschillende belichtingen zodat je thuis kunt kiezen voor de belichting die het beste werkt. Haast je vooral niet bij het fotograferen, want niet alles is in de nabewerking nog te verbeteren.

Compositie

Door een onderwerp in het midden van je beeld te plaatsen wordt direct duidelijk waar het beeld om draait, echter wordt een foto dynamischer wanneer je met de regel van derden werkt, plaats je onderwerp juist 1/3de van de rand vandaan en het zal je compositie ten goede doen. Verder kun je ook verhoudingen beter over laten komen in je compositie. Bij een groot onderwerp zoals de Sagrada Familia kun je bijvoorbeeld mensen op de voorgrond zetten om zo het formaat van het gebouw te laten zien, dit kun je uiteraard ook doen bij bergen of ander natuurschoon.

Scherpte

Als laatste is het altijd belangrijk om tijdens het fotograferen even je foto’s terug te bekijken op je scherm. In de felle zon kan het soms moeilijk zijn om je onderwerp goed door de zoeker te zien en kan het zomaar zijn dat de scherpte niet op het goede punt in je beeld ligt. Door tussendoor je beelden te checken kun je dit soort onplezierige verrassingen voorkomen en gun je jezelf de kans om een mislukt beeld nog opnieuw te kunnen maken.

Meer lezen over fotografie tips voor de vakantie? Lees ook:

afbeelding van Nathalie Schram

Nathalie Schram | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nathalie