Handige functies in Lightroom

Amy Schutte 221
Adobe Lightroom is één van de meest gebruikte bewerkingsprogramma’s voor foto’s. Maar gebruik je alle handige functies wel optimaal?

Natuurlijk kunnen we niet alle functies van Lightroom met je doornemen, want er zijn er nogal wat! Maar we kunnen wel een paar handige geven die je misschien nog niet kende, en die jouw eerste stappen in Lightroom een stuk makkelijker zullen maken.

Auto tone in Lightroom

Aan de rechterkant van het scherm in Lightroom staan veel schuifjes waarmee je gemakkelijk bewerkingen kunt maken op je foto. Daar bevindt zich ook het schuifje voor de toon, met daarboven de tekst ‘auto tone’. Hiermee past Lightroom de kleurtint aan zoals het programma denkt dat het goed is. En vaak is dat een heel mooi uitgangspunt!

Rooster bedekking

Wil je je foto bijsnijden, en zo de compositie veranderen? Dan heeft Lightroom een heel handige functie die je ongetwijfeld regelmatig zult gaan gebruiken. Wanneer je op de R toets klikt, komt er een rooster over je foto heen te leggen. Door op de O toets te klikken, verandert dit rooster en volgt het verschillende veel gebruikte compositieregels. Door Shift e en O te klikken kun je een van de rasters omdraaien, wat bijvoorbeeld handig is bij de gulden snede. Zo kun je dus je foto op een prettige manier bijsnijden, volgens één van de compositieregels.

Je foto beoordelen

De letter F toets heeft ook een handige functie. Als je de foto even in zijn geheel wil zien, omdat je bijna klaar bent bijvoorbeeld, kun je op de F-toets drukken. De afbeelding komt dan beeldvullend in je scherm. De L doet iets soortgelijks als de F, maar de foto wordt niet groter. Wel wordt de afleidende omgeving van Lightroom als het ware even gedimd. Druk één keer op de L-toets en de balken aan de zijkant worden grijs. Wanneer je de L nogmaals aantikt wordt de hele omgeving zwart, met uitzondering van je foto. Om terug te gaan naar de Lightroom omgeving druk je nogmaals op L.

Horizon rechtzetten

Een goede foto heeft een keurig rechte horizon. Lightroom heeft een soort ingebouwde waterpas, waarmee je heel nauwkeurig je foto kunt rechtzetten. Klik op het liniaal gereedschap en klik op een punt op de horizon in je foto. Houd de muisknop ingedrukt en sleep langs de horizon. Je ziet een lijn verschijnen, die netjes langs de horizon komt te liggen. Wanneer je je muis nu loslaat, zet Lightroom de foto netjes recht.

Schuifjes op nul in Lightroom

Soms ben je lekker aan het spelen met de schuifjes met verschillende functies. Ook heel vaak is het effect uiteindelijk niet mooi, en wil je het schuifje weer naar het beginpunt hebben, even helemaal resetten. Je hoeft deze dan niet terug te slepen, maar door te dubbelklikken op de naam (en dus functie) van het schuifje zet je ‘m weer op nul.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy