Goed licht in landschapsfotografie

Amy Schutte 1317
Landschapsfotografie is ingewikkelder als het lijkt. Want een echt spectaculaire landschapsfoto maken is een ware kunst.

Een mooie landschapsfoto onderscheidt zich op verschillende manieren van een middelmatige landschapsfoto. Een belangrijke factor daarin is het licht.

Leer het licht te zien

Wordt je eerst bewuster van het licht om je heen. Als (beginnend) fotograaf leer je daar enorm veel van. De tl-balken op kantoor zorgen er bijvoorbeeld vaak niet voor dat je er op je allerbest uit ziet. Maar bij de schoonheidssalon zie je er vaak heel prima uit. Probeer te herkennen wat de effecten zijn van verschillend licht. Ook op momenten die niets met fotografie te maken hebben kun je om je heen kijken naar het licht. In de rij bij de kassa of in de wachtkamer bij de tandarts, kun je zoeken naar plekken waar jij een mooie foto zou kunnen maken. Hoe zou de sfeer zijn van die foto? Wanneer je goed licht leert herkennen, zullen je landschapsfoto daar ook enorm bij gebaat zijn.

Hard of zacht licht voor landschapsfotografie

In landschapsfotografie is je lichtbron in de meeste gevallen de zon, al dan niet gefilterd door wolken of andere obstakels. Normaal gesproken geeft een grote lichtbron zachter, meer verspreid licht. Een kleinere, meer gerichte lichtbron geeft een harder effect, met meer contrast. De zon die ongehinderd recht boven je staat, aan een heldere hemel, kun je beschouwen als een relatief kleine lichtbron. De schaduwen zijn scherp. Heb je een lichte bewolking, dan wordt het licht meer gespreid en kun je de zon als een grotere lichtbron beschouwen.

Richting van het licht

In landschapsfotografie is de richting van het licht enorm belangrijk. Over het algemeen werkt zijlicht erg goed in landschapsfotografie. De schaduwen die op je landschap geworpen worden geven een gevoel van diepte, zonder verwarring te scheppen. Het licht valt vaak gelijkmatig over je foto. Bovendien is dit licht fijn wanneer je een polarisatiefilter zou willen gebruiken.

Tegenlicht in landschapsfotografie

‘Zorg dat je de zon altijd in je rug hebt’, is je vast meer dan eens verteld. Toch is het juist mooi om de zon in je landschap op te nemen. Door hem als tegenlicht te gebruiken, kun je mooie lensflares krijgen. Probeer jezelf zo te positioneren dat een deel van de koperen ploert verborgen wordt door een voorwerp als een gebouw of boom. Zo krijg je een mooie ‘halo’ in dat gebied en is de zon niet alleen een lichte vlek. Ook kun je ervoor kiezen om je diafragma klein te houden (groot f/getal). Zo kun je een zonnester krijgen, waarbij je de stralen als een soort ster in je foto ziet.

Licht om sfeer te benadrukken

Licht, en dan vooral de kleurtemperatuur, bepaalt voor een groot deel de sfeer, of de emotie die in een foto komt te liggen. Warme (rood/oranje) tinten stralen liefde en gezelligheid uit, koele tinten (blauw/groen) stralen afstand uit. Wat zonlicht op gekleurde bloemen kan de kleuren laten knallen en ze een veel sterker onderwerp maken, al heb je nu wellicht met grotere contrasten te maken. Houd hier rekening mee om de juiste sfeer in je landschapsfoto te krijgen.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy