Goed idee in videomontage: audio ondersteken

Amy Schutte 147
Bij videomontage is audio wellicht belangrijker dan beeld. ‘Foutjes’ in beeld zijn op te lossen, door plakshots of andere overgangen. Audio niet. Is het er niet, of niet goed? Dan houdt het op en kun je dat gedeelte of die sequentie soms helemaal weggooien.

Audio is dus niet zomaar iets dat erbij komt, maar is een leidend element voor een video. Overgangen moeten in de montage zorgvuldig gemaakt worden. Daarbij is het een goede gewoonte om de audio onder te steken of voor te trekken.

Audio ondersteken wil zeggen dat de audio van de volgende scene of sequentie al begint op aan het einde van de vorige scène. Tijdens het afronden van dat verhaal worden we, dankzij de audio, vast voorbereid op de komst van iets nieuws. Dat kan een rijdende auto zijn, een storm of bruiloft muziek, het maakt niet uit en hoeft ook niet perse direct herkenbaar te zijn. Daarom laat je het ook niet te lang staan. Hiermee zul je merken dat de beeldovergang ook direct soepeler verloopt. Je weet, als kijker, immers al dat er iets staat te gebeuren.

Er zijn filmmakers die zeggen dat audio 70% is van wat je ziet. Audio heeft vele functies, zoals spanning opbouwen, emotie versterken en ook kijkers voorbereiden.

Soms wordt er, door filmmakers, creatief omgegaan met het voortrekken van audio. Zoals in dit voorbeeld, van ‘the greatest showman’, waarin de opening credits verwerkt zijn in de openingsscène van de film.

Het zal je vanaf nu wellicht opvallen, maar in bijna elke overgng in films of series wordt van deze techniek gebruik gemaakt. Ook in televisieprogramma's zie je het bijna altijd terug. Goed idee om het ook in jouw video's toe te passen!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy