Genres: bruiloft fotografie

Amy Schutte 462
In fotografie zijn verschillende genres, zoals portretfotografie, landschapsfotografie of straatfotografie. Vaak wordt fotografen aangeraden om zich te specialiseren in zo’n genre, zeker wanneer je er geld mee wil (gaan) verdienen.

Specialiseren betekent dat je je op één specifiek ‘vakgebied’ richt, en zo steeds beter wordt. Je wordt een ware kenner, mensen weten dat ze jou moeten hebben voor dat soort foto’s. Hoe zit het dan met bruiloft fotografie?

Bruiloft fotografie als genre

Bruiloft fotografie wordt vaak als genre of specialiteit genoemd. Het is wellicht zelfs een van de specialiteiten waar de meeste fotografen in gespecialiseerd zijn, omdat er eigenlijk doorlopend vraag naar is. Maar wanneer je er eens goed over nadenkt, is bruiloft fotografie wellicht eerder een verzameling van vele andere specialiteiten.

Bruiloft fotografie is ook portretfotografie

De meeste bruidsparen willen een mooie fotoshoot op hun speciale dag. Ze zien er immers op hun mooist uit en dat moet op een mooie manier vastgelegd worden. Als fotograaf betekent dat dat je voor de taak staat om mooie, bij voorkeur creatieve portretten te maken. Je hebt hier dus de juiste spullen voor nodig, zoals een lichtgevoelig objectief en eventueel een flitser. Daarnaast wil je het wellicht afwisselen met wat wijdere foto’s van het stel in een mooie omgeving bijvoorbeeld. Hiervoor zul je een andere brandpuntsafstand nodig hebben.

Landschapsfotografie

De locatie hoort natuurlijk onlosmakelijk bij de bruiloft. Zorgvuldig uitgekozen en mooi versierd zul je waarschijnlijk buiten en binnen foto’s willen maken. Een groothoekobjectief moet dus ook in de tas, en zelf moet je in staat zijn een mooie landschapsfoto te creëren. Denk steengoede compositie, zichtlijnen en eventueel een voorgrond onderwerp. De uiteindelijke fotoserie vertelt immers het verhaal van de bruiloft, en ook deze foto’s moeten daarin passen. Daarvoor moet je deskundig zijn op het gebied van landschapsfotografie.

Bruiloft fotografie is ook macrofotografie

Bij een mooie shoot van een bruiloft horen natuurlijk ook mooie detailfoto’s. Denk aan foto’s van de ringen, manchetknopen, taart of details van de jurk. Om deze foto’s te maken kiezen veel fotografen voor een macro objectief. Als je weleens macro foto's gemaakt hebt weet je waarschijnlijk dat macrofotografie weer een heel andere tak van sport is, waar andere kwaliteiten bij komen kijken. Hiervoor is een statief handig (net als voor het landschapselement overigens) en een speciaal objectief. Daarnaast is een gedegen kennis van macrofotografie en ervaring hiervoor van belang.

Fotografie bij weinig licht

Bij bruiloften heb je als fotograaf weinig zelf in de hand. Mensen gaan vaak van binnen naar buiten, en je hebt continu te maken met veranderende lichtomstandigheden. Een lichtgevoelig objectief is dan ook een erg goed idee, want je zo kun je ook met minder licht uit de voeten. Je zult een goede controle moeten hebben over de sluitertijd, want bewogen en dus onscherpe foto’s zijn uit den boze.

Voor bruiloft fotografie moet je dus van alle markten thuis zijn, om een goede serie te kunnen maken. Niet voor niets is het een goed idee om eerst ervaring op te doen, want zelfs de beste camera kan bepaalde vaardigheden niet vervangen.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy