Geen last van lichtvervuiling

Amy Schutte 183
Wil je graag de volle maan fotograferen, of misschien wel sterrensporen? Dan is het noodzakelijk dat er weinig omgevingslicht is; het moet zo donker mogelijk zijn.

Dat is best lastig, want op heel veel plaatsen heb je ongelofelijk last van lichtvervuiling. Lichtvervuiling is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door gebruik van kunstlicht. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door al het licht in steden, maar ook industrie, kassen en snelwegen zorgen met hun lichtjes voor lichtvervuiling.

Je kunt niet altijd voorspellen waar lichtvervuiling optreedt- Natuurlijk, als je donkere luchten zoekt moet je uit de buurt van grote steden blijven. Maar zeker als je in het buitenland bent weet je niet altijd precies of er andere bronnen van lichtvervuiling in de buurt zijn.

Daar is een handige app voor. Wil je in het donker gaan fotograferen? Download ‘m dan even, dan mis je in ieder geval niet voor niets je nachtrust.

Bovendien is het als fotograaf handig om te weten wanneer het echt donker is. En waar de maan staat. Dat kun je natuurlijk opzoeken op Google, maar dan zul je de voorspelling zelf moeten interpreteren op de kaart. Gelukkig kan dat ook met deze app. Aan je voorbereiding hoeft het dus niet te liggen!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy