Gebruik props in je foto

Amy Schutte 836
Vaak denken we bij portretten aan een model en een mooie achtergrond. Maar je kunt meer doen. Door props te gebruiken kun je heel andere foto’s krijgen!

Door props in een foto op te nemen vertelt je foto een ander verhaal. Het kan een foto sterker maken, of juist een enorme afleiding vormen.

Verander het verhaal

Met props pas je het verhaal aan dat je foto vertelt. Het kan context bieden. Je kunt bijvoorbeeld iemand portretteren in bepaalde kleding, zeg voetbalkleding. Dan kan een voetbal al dan niet iets aan het verhaal toevoegen. Maar je kunt ook het verhaal juist veranderen. Een man in pak met een voetbal vertelt bijvoorbeeld een heel ander verhaal.

Geef je model wat te doen met props

Door je model iets te geven, is het voor hem of haar direct makkelijker om een pose aan te nemen. Eerdergenoemd voorbeeld van een bal geeft mogelijkheden om mee te spelen, gooien, op je vinger draaien, koppen, etc. Een camera als prop geeft ze een fotografie houding, maar ook voor en nadat ze deze pose aannemen zijn ze vaak veel losser. Dat werkt vooral fijn bij modellen die geen professional zijn, maar ‘gewone mensen’ die het vaak best ongemakkelijk vinden om op de foto te gaan. Dat is vooral het geval bij portretfotografie, maar geldt ook voor andere genres.

Productfotografie

In productfotografie is vaak al sprake van een ‘prop’: het product waarvan je foto’s maakt. Maar ook hier kun je nog props inzetten om het verhaal te versterken. Wat denk je bijvoorbeeld van food photography, waarin je mooi bestek of een mooie snijplank gebruikt? Of koekjes met een antiek servies of mooie theepot, om de gemoedelijke en huiselijke sfeer beter neer te zetten.

Props in landschapsfotografie

Ook in landschapsfotografie kun je props gebruiken. Een voertuig bijvoorbeeld suggereert de aanwezigheid van iemand, wellicht van jou als fotograaf. Bovendien kunnen ze schaal aan je foto geven. Je moet hier wellicht wel aan grotere props denken, aangezien je bij landschapsfotografie vaker voor een wijde hoek kiest. Anders wordt het een zoekplaatje.

Wat voor props?

Je kunt door het gebruik van props je fotografie creatiever maken. Tijd om op zoek te gaan naar leuke, fotogenieke spullen! Op antiekmarkten en in tweedehands winkels kun je nogal eens wat pareltjes opduiken. Eventueel een likje verf erover om in het kleurenthema van jouw fotografie te passen. Probeer clichés een beetje te vermijden, dus zoek naar originele combinaties. Als je een beetje handig bent, kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Helemaal voor kinderen kun je alledaagse dingen uitvergroten, heel leuk! Denk bijvoorbeeld aan een levensgroot lego poppetje, of eenvoudiger: een tipi.

Breng het goed in beeld

Natuurlijk is een goede prop het halve werk, maar het is ook een kwestie van goed in beeld brengen. Probeer je prop goed te belichten. Wellicht kun je er zelfs licht in plaatsen, zodat het een zachte lichtbron in je foto wordt. Denk ook aan een goede compositie, waarin duidelijk wordt wat het onderwerp is. Het rekwisiet dat je gebruikt is immers ter ondersteuning, het is niet het daadwerkelijke onderwerp.

Props kunnen je foto’s nog levendiger maken. Twijfel je of het daadwerkelijk iets toevoegt? Maak dan voor de zekerheid foto’s met en zonder het rekwisiet.

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy