Gebruik meer contrast in je foto's

Gebruik meer contrast in je foto's

Liesbeth Wesdijk 916
Goede foto's zijn meer afhankelijk van jouw technische vaardigheden, dan van apparatuur. Eén van die technische vaardigheden is gebruik maken van contrast. We vertellen je hier meer over.

Compositie, contrast, kleurbalans en scherptediepte, al deze zaken bij elkaar maken jouw foto uniek.

Wat is nu precies contrast?

Contrast is het verschil in kleur in een foto. Bij een zwart-wit foto is het het verschil tussen de meest donkere en lichte kleuren, maar ook alle grijstinten. Bij kleurenfotografie gaat het om in hoeverre de kleuren tegen elkaar afsteken.

In een fotobewerkingsprogramma kun je het contrast aanpassen en controleren. Moeilijker is het om tijdens het fotograferen zelf de nadruk op het contrast in het beeld te leggen. De veilige weg is om hier voorzichtig mee te zijn, je kunt immers altijd nog het contrast versterken door nabewerking.

Wat  is nu het juiste contrast?

Uiteraard is dit voor ieder persoonlijk iets anders. Wat met name in zwart-wit fotografie belangrijk is, is dat alle kleuren, van zwart tot en met wit dus, afgebakend zijn, je wilt echt zwart en echt wit zien en elke tint grijs daar tussenin. Bij kleurenfotografie moeten bepaalde kleuren echt opvallen. Bij complementaire kleuren (kleuren die in de kleurcirkel recht tegen over elkaar staan), zal dit contrast het sterkst zijn.

De fine-tuning

Door middel van tegenhouden en doordrukken in Photoshop (dodging & burning) kun je het contrast in je foto controleren. Het maakt het verhaal van je foto sterker als je de belangrijke onderwerpen in je foto wat doordrukt en meer contrast geeft. Dit is iets waar je gewoon eens mee moet oefenen.

Maar het is natuurlijk veel leuker om tijdens het fotograferen al met dit contrast bezig te zijn. Het werkt prachtig in zwart-wit fotografie, maar ook bij de elementaire kleuren geeft het een sterk effect. De foto die Saif Sumra in onze gallery heeft geplaatst is daar een mooi voorbeeld van. En in deze video kun je meer zien over contrast in portretfoto's.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth