Foto-tentoonstelling van Nederlandse fotograaf Claude Vanheye

Gaat dat zien: DVOTION

Remco Stunnenberg 305
Het Groninger Museum presenteert de foto-tentoonstelling DVOTION van de Nederlandse fotograaf Claude Vanheye. Met deze tentoonstelling viert Claude zijn 50-jarig jubileum. De tentoonstelling is te zien tot en met 24 maart 2019. De toegang is gratis.

Claude Vanheye maakte iconische foto’s van onder anderen Jimi Hendrix, John Lennon, Frank Zappa, David Bowie, Mick Jagger, Grace Jones, Kate Bush, Michael Jackson en talloze andere poplegenden. In de laatste jaren heeft Vanheye een opmerkelijke serie portretten van wereldbekende dj’s gemaakt, die onder de verzamelnaam DVOTION internationaal geëxposeerd zal worden. Deze eerste tentoonstelling in het Groninger Museum is dan ook een wereldpremière.

DVOTION: portretten van internationale top-dj’s

DVOTION toont zijn portretten van internationale top-dj’s als David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Sven Väth, Adam Beyer en natuurlijk ook Nederlandse dance heroes als Martin Garrix, Afrojack, Armin van Buuren, Hardwell en Oliver Heldens.

DVOTION: totale verstilling

Vanheye heeft per se niet, zoals de doorsnee dj-fotograaf nastreeft, zoveel mogelijk dynamiek in het beeld willen leggen, maar juist het tegenovergestelde: totale verstilling, een freeze frame waarin de dj bevroren is in het moment. Hierdoor doen de foto’s enigszins denken aan Renaissance-portretten, met soms romantische of sensuele expressies.

© Claude Vanheye DVOTION - Oliver Heldens 2015

Claude Vanheye, gelauwerde fotograaf van legendarische rock- en popsterren, kwam pas in 1998 voor het eerst in aanraking met de voor hem toen nieuwe wereld van dance music door de groep Faithless. Bij het concert in Paradiso werd hij gegrepen door de kracht van hun charismatische rapper/zanger Maxwell Frazer. 'Ik was nog nooit eerder zo onder de indruk geweest van hoe muzikanten hun publiek in trance kunnen krijgen.' Daarna bezocht hij ieder jaar het dance-spektakel Sensation in de Amsterdamse Arena, maar wist al die jaren nooit hoe hij dat wat hij zag, ook op zijn eigen wijze kon vastleggen. In 2014 fotografeerde Vanheye op Sensation voor het eerst met nieuwe Nikon 300mm en 400mm objectieven, die hij eigenlijk aan het uittesten was voor een andere opdracht. Hij kon toen de dj (Fedde Le Grand) van dichtbij volgen en wist op dat moment onmiddellijk hoe hij de dj’s daarna altijd zou willen vastleggen.

DVOTION: God Is A Dj

Hij dacht terug aan die eerste keer met Faithless en geïnspireerd door hun nummer ‘God Is A Dj’, legde Vanheye de dj vast als een moderne hogepriester, die met zijn muziek het publiek in een bijna religieuze hypnose brengt. Zó ging hij ze vanaf dat moment fotograferen en zo ontstond ook de titel van zijn project DVOTION- toewijding.

In het kader van ESNS Art in Groningen is de eerste selectie van 16 foto’s uit de serie DVOTION voor het eerst te zien in het Groninger Museum.

ESNS Art 2019

ESNS (Eurosonic Noorderslag) is een jaarlijks terugkerend festival in de stad Groningen. Het grootste showcase festival van Europa biedt vier dagen lang een podium aan Europese artiesten. De eerste drie dagen krijgt Europees talent een podium in ruim dertig zalen in de binnenstad van Groningen. Daarna is op zaterdag Noorderslag, waarbij Nederlands talent de kans krijgt zich te presenteren aan het publiek. Voor het eerst bundelt ESNS dit jaar kunstgerelateerde activiteiten onder de noemer ESNS Art.

De tentoonstelling DVOTION van Claude Vanheye is te zien tot en met 24 maart 2019.

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco