Leg belangrijke momenten vast met ultieme allround systeemcamera

FUJIFILM presenteert X-T4

Redactie 768
FUJIFILM heeft de X-T4 geïntroduceerd: met alle vernieuwingen en verbeteringen is de X-T4 momenteel FUJIFILM’S meest geavanceerde model. De X-T4 is een systeemcamera die topprestaties levert, zowel op het gebied van fotografie als op het gebied van videoregistraties.

Ontdek de FUJIFILM X-T4

De FUJIFILM X-T4 voorzien van een nieuwe en bovenal stille mechanische sluiter die nog meer sluiterbewegingen kan maken dan zijn voorgangers. Ook is het autofocussysteem van de X-T4 is opnieuw nóg verder verbeterd en dankzij een nieuw autofocus-algoritme kan werkelijk vrijwel ieder beslissend moment worden vastgelegd.De X-T4 is ook het eerste model uit de X-T serie dat is voorzien van een ingebouwd stabilisatiesysteem (IBIS). Met behulp van dit stabilisatiesysteem worden de mogelijkheden om onder moeilijke lichtomstandigheden te fotograferen of te filmen aanzienlijk uitgebreid.

De functies om te fotograferen of te filmen zijn bovendien nu eenvoudig gescheiden door een fysieke hendel op de camera. Zo kan er snel en eenvoudig geschakeld worden tussen het maken van foto’s en het maken van video’s. Ook nieuw is de mogelijkheid om tijdens het maken van video-opnames gebruik te maken van digitale beeldstabilisatie, dit maakt dat videobeelden gemaakt uit de hand nog rustiger.

Er is ook een nieuwe filmsimulatie toegevoegd aan de X-T4; ETERNA Bleach bypass. In de filmwereld beter bekend als zilverretentie. Tijdens de oude dagen waarin ‘film’ als opslagmedium werd gebruikt voor het maken van video’s was dit een chemisch effect waarbij het bleekproces tijdens de verwerking van een kleurenfilm werd overgeslagen. ETERNA Bleach bypass kenmerkt zich dan ook door een lage verzadiging en een hoog contrast.

De belangrijkste kenmerken en verbeteringen van de FUJIFILM X-T4

De FUJIFILM X-T4 is het eerste model uit de X-T serie die beschikt over een ingebouwd beeldstabilisatiesysteem (IBIS). Het beeldstabilisatiesysteem biedt een stabilisatie over 5-assen. Bij 18 van de 29 beschikbare XF / XC objectieven bedraagt de compensatie maar liefst 6.5 stops Ev. Deze prestatie is vooral te danken aan het toepassen van nieuwe materialen en dankzij een vernieuwd systeem voor het reduceren van trillingen die veroorzaakt worden door de mechanische sluiter. Daarnaast zijn ook de gyro sensoren nieuw ontwikkeld. De nieuwe gyro sensoren zijn tot 8 keer gevoeliger voor het registreren van bewegingen ten opzichte van het IBIS systeem dat in de X-H1 wordt toegepast.

Het beeldstabilisatiesysteem (IBIS) in de X-T4 maakt gebruik van magnetisme in plaats van traditionele veren. Een groot voordeel hiervan is dat hiermee het systeem ongeveer 30% kleiner kon worden gemaakt en dat het tevens zorgdraagt voor een gewichtsafname van het IBIS systeem van ongeveer 20% ten opzichte van het IBIS systeem dat wordt toegepast in de X-H1.

De FUJIFILM X-T4 is uitgerust met een nieuwe snelle spleetsluiter die wordt aangedreven door een eveneens nieuw ontwikkelde en kernloze DC motor. De mechanische sluiter is daardoor in staat om tot 15 beelden per seconde te maken. De vertraging tussen het indrukken van de sluiter en de eerste opname is slechts 0.035 seconde.

De X-T4 is de eerste camera uit de X-Serie die is voorzien van een nieuwe NP-W235 batterij. Dankzij deze batterij kunnen er tot ongeveer 1,5 keer meer foto’s mee worden gemaakt ten opzichte van de NP-W126S. Per acculading kunnen er zo tot ongeveer 500 opnames mee worden gemaakt in de ‘normale’ stand en ongeveer 600 opnames wanneer gebruik gemaakt wordt van de bespaarstand.

De FUJIFILM X-T4 maakt gebruik van een 26.1MP “X-TransTM CMOS 4” BSI (back illuminated) sensor en een zeer snelle beeldverwerkingsprocessor de “X-Processor 4”. Gecombineerd met de meer dan 85 jaar aan ervaring die FUJIFILM heeft met het produceren van fotografische film beschikt de X-T4 over een rijke kleurenreproductie. Zo zijn de kleuren exact zoals dat wat waargenomen is.

Unieke kleurenreproductie technologie

De FUJIFILM X-T4 beschikt over „ETERNA Bleach bypass”, een nieuwe filmsimulatie die beschikt over een veelzijdige kleurtoon.
ETERNA bleek bypass kenmerkt zich dan ook door een lage verzadiging en een hoog contrast. In de filmwereld staat deze techniek beter bekend als zilverretentie. Tijdens de oude dagen waarin nog ‘film’ werd gebruikt voor het maken van filmopnames was dit een chemisch effect waarbij het bleekproces tijdens de verwerking van een kleurenfilm werd overgeslagen om zo een speciale sfeer te creëren. De tonen voor schaduwen- en hooglichten kunnen nu in halve stappen worden aangepast van -2 tot +4 en waardoor er meer gradatiemogelijkheden zijn. De witbalans functie beschikt nu naast ‘Auto’ ook over een “Prioriteit Wit” en “Prioriteit voor Omgevingslicht”. Wanneer gekozen wordt voor ‘Prioriteit wit’ wordt ‘wit’ verbeterd, terwijl er bij de optie ‘Prioriteit voor Omgevingslicht’ een meer warmere en rijkere kleurtoon wordt toegepast. De optie voor ‘RAW’ fotograferen is uitgebreid met een ‘niet omkeerbare compressie’ methodiek voor nog kleinere bestanden, óf er kan gekozen worden voor ‘lossless’ compressie waarbij er uiteindelijk géén informatie verloren gaat.

Hogere prestaties

Een nieuw algoritme voor fasedetectie autofocus biedt een nieuwe verwerking van data,waardoor de autofocus nu nog sneller reageert. Zo kan er scherp gesteld worden binnen 0.02 seconde. Deze nieuwe methodiek zorgt ervoor dat het volgen en fotograferen van snel bewegende onderwerpen nu nog beter werkt. Met name wanneer gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om tot 15bps (zonder live view) of 8bps (met live view) te fotograferen.

Het ‘volg AF’ systeem heeft ook een flinke verbetering ondergaan en is tot twee keer beter geworden ten opzichte van de X-T3. Gezicht- en oogdetectie AF is nóg verder verbeterd. Hierdoor wordt het fotograferen van gezichten en het maken van portretopnames nog éénvoudiger dan voorheen.

Professionele video functies

  • De X-T4 beschikt over de mogelijkheid om in Full HD video’s te maken met een beeldsnelheid tot maar liefst 240P en waardoor tijdens het postproductieproces een slow-motion effect gemaakt kan worden met een vertraging van 10x.
  • Het IBIS systeem kan wanneer er video-opnames worden gemaakt ook nog eens worden uitgebreid met elektronische beeldstabilisatie (DIS). Dit geeft een nog rustiger beeld wanneer er bijvoorbeeld tijdens het maken van opnames met de camera wordt gelopen.
  • Wanneer gebruik wordt gemaakt van “IS (beeldstabilisatie) hoge prestatie” modus, worden kleine bewegingen opgevangen waardoor er video-opnames kunnen worden gemaakt zonder dat een statief noodzakelijk is.
  • De functies voor fotograferen en voor video zijn via individuele menu’s van elkaar gescheiden. Hierdoor wordt door meer overzicht ook het gebruik van het snelmenu ‘Q’ aanzienlijk verbeterd.
  • De functie ‘Geoptimaliseerde filmfunctie’ is nieuw. Gebruikers kunnen nu de belichting aanpassen via zowel het commandowiel als via het aanraakgevoelige scherm. Met behulp van deze functie kan de knop bovenop de camera gebruikt worden om te wisselen tussen ‘foto en video’.
  • Video-opnames kunnen nu als backup worden opgeslagen op een tweede SD geheugenkaart.
  • De F-LOG ‘view assist’ functie is toegevoegd om lage verzadiging / laag contrast te corrigeren terwijl er opnames in F-LOG worden gemaakt. Video wordt geconverteerd equivalent aan BT.709 zodat het eenvoudiger wordt om een correcte belichting te zien tijdens het maken van video-opnames.
  • De ‘Corrigeer film crop vergroting’ functie corrigeert de video crop om veranderingen in beeldhoek op te vangen wanneer er gekozen wordt voor een andere video-instelling.
  • De “MIC aansluiting” op de camera kan zo worden ingesteld dat hierbij gekozen kan worden uit ‘MIC level’ of ‘LINE level’. De camera biedt ondersteuning aan zowel externe microfoons als aan LINE level input van externe audio apparatuur.

Prijs en beschikbaarheid

De FUJIFILM X-T4 zal vanaf eind april beschikbaar zijn in zilver en zwart voor een adviesprijs van € 1.799,-.  Ook zullen er combinaties te verkrijgen zijn met de FUJINON XF18-55mmF2.8-4 R LM OIS (€ 2.199,-) en FUJINON XF16-80mmF4 R OIS WR (€ 2.299,-)

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie